StoryEditor
opći izbori u BiH

Borjana Krišto: Nema ni političkih ni pravnih uvjeta za održavanje izbora

Piše desk  /  03.05.2022., 11:22h
Opći izbori u BiH trebali bi biti raspisani sutra.

Posljednji pokušaj izmjena Izbornog zakona tek naknadno će dobiti epilog, nakon veta Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta BiH, a iz HDZ-a poručuju da ne odustaju, uz tvrdnju da je to u interesu svih naroda i ostalih u ovoj zemlji.

Klub Bošnjaka je uložio veto, odnosno pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH na sjednici Doma naroda prošloga tjedna, a taj akt je u rukama zajedničke komisije. Nju čine izaslanici Sredoje Nović (SNSD), Dragan Čović (HDZ BiH) i Bakir Izetbegović (SDA), a zadatak je da ovih dana pokušaju usuglasiti prijedlog izmjena zakona. 

Zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto za “Glas Srpske” tvrdi da su prijedlozi u skladu sa Ustavom i da strogo vode računa da ni na koji način ne krše ni taj najviši pravni akt zemlje, niti poziciju bilo kojeg od tri konstitutivna naroda. Krišto, koja je i zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH, naglašava da je za državu kakva je BiH veoma važno da bude osiguran legitiman izbor predstavnika, posebno u Predsjedništvo BiH i domove naroda. Na pitanje što se može očekivati, imajući u vidu veto i to da će izbori biti po istim pravilima kao i prethodni, kaže da je teško dati odgovor na to.

- Naš prijedlog je u proceduri. Izbori će ići onako kako je definirao Izborni zakon, a ne kako to odluči nelegalno tijelo koje je zaduženo za provođenje. To su realnosti koje ćemo mi pratiti u skladu sa izbornim kalendarom i prema tome se određivati, a sve drugo je odgovornost svih političkih predstavnika. U ovom trenutku nema pravnih ni političkih uvjeta za održavanje izbora i implementaciju rezultata imajući u vidu da su odredbe zakona koje definiraju popunjavanje federalnog Doma naroda stavljene izvan pravne snage, kao neustavne, tako da je to odgovornost svih - istaknula je Krišto, koja smatra da nikako nije dobro što BiH sa ovakvom neizvjesnošću ulazi u novi izborni ciklus.

HDZ je, kao i stranke okupljene oko te stranke, podvukao da sve i da dođe do razgovora i kompromisa, svi bi bili zadovoljni i stavili točku na to pitanje, a u “interesu svih u BiH”.

-Nažalost, izostao je kompromis i povjerenje, a to je BiH najpotrebnije zbog političke stabilnosti i budućnosti. Moramo nadići to da jedan narod drugom bira političke predstavnike. Izmjena Izbornog zakona je naš prioritet i interes u kontekstu ustavnog poretka BiH, uvijek ćemo imati jasan politički stav, na principu ustavne ravnopravnosti sva tri naroda i drugih. Stav o svemu će dati naša stranačka tijela koja zastupaju interese hrvatskog naroda u BiH - poručila je. 

Na pitanje hoće li HDZ BiH bojkotirati izbore, kako se nagađa, a sve zbog neuspjeha izborne reforme, kaže da ne koriste termin “bojkot”.

- Mi smo stranka koja ima stavove o svim pitanjima, tako da ćemo imati i o tome, te na vrijeme informirati javnost - zaključila je.

Klub Hrvata u Domu naroda Parlamenta predložio je da, između ostalog, član Predsjedništva BiH iz reda tog naroda bude biran među hrvatskim kandidatima, po elektorskom modelu, koji su osvojili najviše glasova u najmanje tri od pet županija - Hercegovačko-neretvanske, Srednjobosanske, Zapadnohercegovačke, Hercegbosanske i Posavske. Predloženo je i da se na novi način biraju izaslanici u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 22:26