05.08.2022., Knin - Sredisnja svecanost obiljezavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 27. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja. Zoran Milanovic, Andrej Plenkovic, Borjana KristoDAVOR PUKLAVEC/PIXSELL - Pixsell
StoryEditor
knin

Borjana Krišto kandidatkinja HNS-a za hrvatskog člana Predsjedništva BiH na Danu pobjedu i domovinske zahvalnosti i Danu hrvatskih branitelja

Piše desk  /  05.08.2022., 14:18h

U Kninu se danas obilježava jedan od najznačajnijih datuma moderne hrvatske povijesti – 5. kolovoza – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

Prije 27 godina započela je veličanstvena akcija „Oluja“ kojom su oslobođene hrvatske teritorije od okupacije agresorskih snaga. Oluja je hrvatski nacionalni simbol slobode koja je značila konačnu pobjedu u Domovinskom ratu.

Ovogodišnjoj svečanosti nazočila je kandidatkinja HNS-a za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto koja je ispred krovne organizacije hrvatskog naroda u BiH odala pijetet hrvatskim sinovima koji su utkali svoje živote za stvaranje slobodne hrvatske domovine.

Današnji dan pobjede i domovinske zahvalnosti je zapravo i dan svehrvatskog nacionalnog zajedništva kada su uz snage HV-a sudjelovale i snage HVO-a u oslobađanju i stvaranju suverene i samostalne Republike Hrvatske, današnje članice EU i NATO-a.

Nakon polaganja vijenaca na Trgu Ante Starčevića, uslijedila je svečanost na Kninskoj tvrđavi na kojoj je podignuta zastava Republike Hrvatske, simbolika koju je uradio i prvi predsjednik suverene Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman nakon oslobođenja Knina.

Poslije svečanosti, uslijedila je sveta misa u Crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta.

Dnevnik.ba

15. lipanj 2024 18:12