Article_Top_970x250

Boris Tadić: "Nikada ne bih priznao RS, a Vučiću bih savjetovao da podnese ostavku"

bivši predsjednik srbije

Boris Tadić: "Nikada ne bih priznao RS, a Vučiću bih savjetovao da podnese ostavku"

velj 26, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Screenshot: N1

"Savjetovao bih Vučiću da podnese ostavku jer je uništio demokraciju u Srbiji. Instrumenti i rješenja koja ne donose poboljšanja zahtijevaju promjenu", kazao je bivši predsjednik Srbije Boris Tadić za N1 u večerašnjem Pressingu na pitanje što bi kao bivši predsjednik savjetovao trenutnom.

Kada je riječ o situaciji u regiji, Tadić je kazao da je ovaj prostor sklon više sukobima nego pomirenju.

"Mi smo regija sklona više sukobima nego pomirenju, više iracionalnosti nego racionalnom. Ispunjeni smo emocijama, imamo tešku povijest i nije jednostavno pronaći rješenja za probleme s kojima se suočavamo. Identitetske razlike su minimalne ali su često razlog brojnih problema i ratova. U vremenu naših mandata situacija je bila nemjerljivo bolja. Jednom prilikom je meni Lagumdžija Zlatko rekao da sve ovisi od nekoliko ljudi koji se nađu na vlasti u regiji, i to je točno i to vidite na primjeru Skandinavije, Bliskog Istoka. Ova konstalacija političara nije ta koja će dovesti do rješenja i mi živimo u međuzavisnom svijetu i nitko nije potpuno neovisan. Došli su na ideju da postave političke 'ajkule' umjesto dupina i imamo ove posljedice. Srbija i Hrvatska se natječu u naoružanju, stalno su problemi na razini osobnih odnosa i bez promjene na vrhu neće biti ni poboljšanja odnosa".

Tko je remetilački faktor u odnosima?

"Bili smo navikli da je Srbija uvijek faktor, ali se ne slažem. Svi su faktor ili makar ako neko pokrene negativan proces svi se natječu tko će dodati više".

Izjave Zorana Milanovića o tome da je "Srbija šaka jada"?

"To da je Srbija šaka jada, Milanović je i ranije rekao i rekao sam mu da bi trebao izbaciti te riječi ih rječnika. Činjenica je da je Vučić bio ratni kabadahija, nadam se da neće više biti. Generalno mi u Srbiji, BiH i Hrvatskoj trebamo imati maksimalnu uzdržanost kada su u pitanju oružje, ratovi i da se stidimo nekoliko desetljeća".

Često se može pročitati da "Dodik radi što Vučić govori"

"Ima indicija da je tako, ali ja pamtim nekoliko Dodika u posljednjih nekoliko desetljeća. Onog Dodika koji je čuvao pripadnike drugih nacija i bio za mir, pa onog koji je koketirao s onima koji žele podjelu BiH, ali nikada baš nikada ovakve izjave da je ovo kraj BiH. Ja nisam zadovoljan odlukama Ustavnog suda, ali sam rekao da je od te odluke mnogo gora rečenica Dodika da je to crvena linija o secesiji BiH. Ja se izričito protivim secesiji BiH", kazao je Tadić.

Da li bi Srbija priznala RS?

"Ne znam bi li Vučićeva Srbija to uradila, ja to nikada ne bih uradio. Inače mislim da je vrlina politika misliti i na druge zemlje, a ne samo na svoju".

Savjet trenutnom lideru iz pozicije bivšeg predsjednika?

"Savjetovao bih Vučiću da podnese ostavku jer je uništio demokraciju u Srbiji. Instrumenti i rješenja koja ne donose poboljšanja zahtijevaju promjenu. Određeni postulati su pokazali da su nedjelotvorni. Savjetovao bih im da izađu iz utabanih staza bez majorizacije ikoga uz dugotrajni opstanak BiH. Ja sam za zaštitu identiteta i protiv secesije BiH", smatra Boris Tadić.

Dnevnik.ba