StoryEditor
Britanski premijer

Boris Johnson: "Odlazim prije nego što sam želio, ali uzdignute glave"

Piše hina  /  13.07.2022., 20:08h

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da se povlači s dužnosti "uzdignute glave" iako je priznao u govoru pred zastupnicima da odlazi prije nego što je to želio, javljaju agencije u srijedu kada je u prvom krugu glasanja za njegova nasljednika najviše glasova bivši ministar financija Rishi Sunak.

U oštroj razmjeni riječi s vođom laburista Keriom Starmerom, koji je ocijenio da je Boris Johnson izgubljen u vlastitim iluzijama “save do kraja”, premijer je optužio protivnika da “nije nikada iznio nijednu ideju niti projekt za zemlju”, piše agencija AFP.

Brexit, kampanja cijepljenja protiv covida-19 ili pak “odlučujuća uloga” koju je Ujedinjeno Kraljevstvo zauzelo prema “brutalnoj agresiji” ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu, sve su to zadaće koje je vlada pod njegovim vodstvom odradila i Boris Johnson je rekao da je “ponosan na sjajan posao svoje ekipe”.

“Apsolutno je točno da odlazim u trenutku koji nisam izabrao”, rekao je Johnson gotovo tjedan dana pošto je najavio ostavku iznuđenu masovnim ostavkama ministara i drugih članova njegove vlade koji su ga time izazvali da podnese ostavku nakon niza skandala.

“Odlazim, ali odlazim uzdignute glave”, rekao je Boris Johnson zastupnicima.

“Nedostajat će mi ove tjedne apsurdnosti”, odgovorio je Johsonu Keir Starmer.

Prethodno je jedva prikriveno napao bivšeg ministra financija Rishija Sunaka i njegovu prebogatu suprugu koja je izbjegla platiti porez na inozemne prihode.

U srijedu je održan prvi krug natjecanja osmero kandidata za nasljednika Borisa Johnsona na čelnom mjestu konzervativne stranke i dužnosti premijera pri čemu je najviše glasova, 88, dobio upravo Sunak.

Slijedila je ministrica trgovine Penny Mordaunt sa 67 te ministrica vanjskih poslova Truss Lis Truss s 50.

Ministar financija Nadhim Zahawi i bivši predstojnik ureda Jeremy Hunt su eliminirani u prvom krugu.

Rishi Sunak, Liz Truss, Tom Tugendhat, Kemi Badenoch, Penny Mordaunt, Jeremy Hunt, Nadhim Zahawi i Suella Braverman osigurali su 20 potpisa kolega zastupnika potrebnih za ulazak u natjecanje.

Današnjim krugom broj kandidata sveden je na šest, a sljedeći krugovi organizirat će se sve dok se ne iskristaliziraju dvoje finalista.

Rezultat se očekuje 5. rujna.

Dnevnik.ba

17. rujan 2023 15:27