StoryEditor
kotromanović o ukrajini, letjelici, čečenima...

"Borili smo se u BiH protiv mudžahedina, koji su imali duže brade od Čečena, pa nije bilo straha..."

Piše desk  /  12.03.2022., 09:38h
O ratu u Ukrajini u kojoj više od dva tjedna nema mira, ali i o padu špijunske letjelice u Zagrebu, RTL-ov Andrija Jarak razgovarao je s bivšim ministrom obrane Antom Kotromanovićem.

Kotromanović je prvo komentirao bespilotnu letjelicu koja je pala u Zagreb.

"Mislim da ne postoji organizacija kao NATO ili sustav koji može potpuno kontrolirati kompletno područje. Imamo izraelski štit koji je, svi kažu, najbolji, koji može eliminirati stotine ciljeva u zraku, ali se i ispod njega provuče, gađaju se civilni ciljevi. 1987. godine je pilot iz Njemačke preletio preko Švedske, Finske, na Crveni trg, pa je Gorbačov smijenio ministra obrane", kazao je Kotromanović.

Komentirao je i kako to da Rumunjska i Mađarska nisu uputile nikakvu dojavu oko bespilotne letjelice koja je bila i u njihovom zračnom prostoru.

"Meni se čini da netko ne govori istinu ili laže. Ako su Rumunji znali, trebali su reći Mađarima, ako su Mađari znali, trebali su reći da u našem smjeru ide nepoznata letjelica, da nisu stigli reagirati i da se pripremimo. Mi smo najmanje krivi. Ako nemaš zračne snage u prvom stupu, da su na nebu i da patroliraju, ili protuzračne snage u prvom stupnju obrane, ne postoji mogućnost da se reagira. Uzmimo za primjer avion F-35, treba mu petnaestak minuta od trena kad dobije znak za uzbunu", kazao je.

Kotromanović je odgovorio i tko je osoba koja daje naredbu za rušenje drona.

"Po meni, to je ključno pitanje. U moje vrijeme Zakonom o obrani pokušali smo regulirati određene stvari po uzoru na članice NATO-a. To je delikatno pitanje. Lako je reagirati kad imate vojni objekt, ministar ili predsjednik mogu donijeti odluku o rušenju takvog tipa objekta ako smo sigurni da je vojni.

Ako je civilni vojni objekt, kao kada su se zabili putnički avioni u nebodere, kad imate najavu da se u avionu nalazi pet terorista sa 150 putnika i najavu da će se taj avion zabiti na Trg bana Jelačića, tko donosi odluku o tome je delikatno, tko će preuzeti odgovornost da ubije pet terorista i 150 ljudi. U Njemačkoj je Ustavni sud zabranio rušenje takvog civilnog zrakoplova", kazao je.

Komentirao je i je li ovaj incident razotkrio sve slabosti hrvatske protuzračne obrane i što bi trebalo kupiti da se Hrvatska obrani.

"Znamo koje su naše mogućnosti. Uvijek se određuju prioriteti gdje će se iskrcati novac. Odlučili smo se na avione, ali nakon rusko-ukrajinskog sukoba je jasno da moramo jačati sigurnosno-obrambene snage i da je ulaganje u obranu ulaganje u vlastitu sigurnost.

Ono što moramo učiniti u idućem periodu je jačati protuzračnu obranu i protuoklopna sredstva za potrebe kopnene vojske. Moramo znati da je specifičnost RH, da bi pokrili kompletan prostor moramo imati 30-40 bitnica, a to su milijarde", kazao je.

Na pitanje hoće li se ikad doznati čiji je dron i otkud je ispaljen, Kotromanović je kazao da nećemo znati.

"Po svemu sudeći, to je trebalo doći iz Ukrajine, s tim da nisu spremni reći pravu istinu. Bilo bi hrabro reći da su pogriješili, ali možemo špekulirati. Možda je došao i s područja Moldavije, tamo se nalaze ruske baze koje možda imaju takav tip letjelica. Kako sam slušao ozbiljne stručnjake, po svemu i po putanji, taj dron je vjerojatno došao s teritorija slobodnog dijela Ukrajine", kazao je.

Kotromanović je komentirao i postoji li mogućnost za napad kemijskim oružjem na Kijev.

"Putinov blitzkrieg je propao i scenarij dva je da se kombinirano jakim vojnim pritiskom, gdje će koristiti sva raspoloživa sredstva, pa i kemijsko oružje... S novim snagama će pokušati Ukrajinu, kako ju je okružio, otkidati kao vuk s još žive životinje meso. Politički pritisak je da će kroz pregovore doći do željene situacije. Treba ponavljati koliko će ukrajinska vojska izdržati i koliko može braniti gradove", kazao je.

Komentirao je i 16 tisuća dragovoljaca iz Sirije koji dolaze u Ukrajinu.

"To je po meni kontra mjera. Dolazi puno onih s iskustvom, a i oni bez iskustva koji misle da je to igrica. Ako pošalje Asad vojsku pod geslom dobrovoljačkih snaga, to će biti organizirani vojnici s iskustvom u urbanoj borbi", kazao je.

Osvrnuo se i na čečensku vojsku.

"Bitno je da si psihofizički spreman, da imaš organiziranu postrojbu, da imaš dobre zapovjednike. Borili smo se u BiH protiv mudžahedina koji su imali duže brade pa nije bilo straha.

Ako si frajer, dođi jedan na jedan, to neće utjecati na ukrajinsku vojsku. Odlučni su i zadali su znatne udarce, navodno je poginuo prvi čovjek čečenskih snaga koje su došle. Ne treba o tome brinuti, treba se koncentrirati da sustav obrane postave dobro", kazao je Kotromanović.

Dnevnik.ba

19. lipanj 2024 03:09