StoryEditor

Borenović: Ogroman utjecaj SDA na Ustavni sud BiH

Piše D  /  17.02.2020., 05:02h

"Tu je velika uloga SDA čiji je utjecaj na Ustavni sud ogroman prilikom donošenja odluka. Tim sudom se vješto upravljalo u ranijem vremenu i kada je riječ o Danu Republike Srpske pa i sada oko poljoprivrednog zemljišta", rekao je Borenović na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o informaciji u vezi sa antidaytonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH koja se održava na prijedlog predsjednika Republike Srpske.

On je rekao da preglasavanje nipošto nije dobar način donošenja odluka u zajedničkim institucijama.

"Ustavni sud se ovdje postavlja u ulogu ustavotvorca, što je nedopustivo. Zastrašujuće je da Bakir Izetbegović iz SDA kaže da koristi taj sud kao mehanizam svoje politike. Na to nisu reagirale pravosudne institucije što je nedopustivo", kaže Borenović.

On je rekao kako su potrebne reforme Ustavnog suda BiH i da se Srpska nalazi u složenoj poziciji jer nema predstavnika Srba u ključnim institucijama na zajedničkoj razini.

"U novom zakonu o Ustavnom sudu BiH treba nastojati da se sklone strani suci ali i oni koji su bili u glavnim tijelima pojedinih političkih stranaka", rekao je Borenović nakon što je Ustavni sud BiH ranije donio odluku kojom se knjiženje ili upisivanje svojine nad poljoprivrednim zemljištem na Republiku Srpsku zabranjuje i proglašava neustavnim, te kojom se spomenuto zemljište Srpske proglašava državnom imovinom.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 04:03