Article_Top_970x250

Borenović: Izetbegović nastavlja s politikom podizanja tenzija, konflikta i sukoba

lider pdp-a

Borenović: Izetbegović nastavlja s politikom podizanja tenzija, konflikta i sukoba

lip 24, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović kazao je danas kako se posljednjih dana "pojačava ratnohuškačka retorika od strane SDA" i lidera te stranke Bakira Izetbegovića.

„Osuđujemo posljednje izjave Bakira Izetbegovića koji očigledno želi da nastavi politiku podizanja tenzija, konflikta i sukoba, kako bi sa svojim koalicionim partnerima sklanjao pažnju naroda s brojnih problema s kojima se suočavamo“, rekao je Borenović.

Borenović je govorio i o principima današnje redovne sjednice Predsjedništva PDP-a na kojoj su dogovoreni principi s kojima će PDP izaći s partnerima na sljedećem sastanku opozicijskih stranaka koji će biti održan 29. lipnja u Banjaluci. Tada će definirati Platformu o ključnim programskim principima zajedničkog djelovanja za izbore 2022. godine.
“Iza tih principa ćemo stati potpuno svjesni stanja u kojem se danas nalazi Republika Srpska i potrebe da se kroz jasno programsko definiranje opredijelimo kako Srpska treba da izgleda i što je potrebno uraditi da bude bolje i sigurnije mjesto za život, u kojem svi imaju jednake šanse“, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović, prenosi N1.

Borenović kaže da za ove principe očekuje podršku partnera iz opozicije, te da se tiču jačanja ekonomije, zapošljavanja, ozbiljne borbe protiv korupcije i kriminala, stvaranja pravednog poretka u kojem će zakoni jednako vrijediti za sve, boljeg obrazovanja, kvalitetnijeg zdravstvenog sistema i poboljšanja položaja svih kategorija stanovništva, prvenstveno penzionera, demobiliziranih boraca, obitelji poginulih i svih socijalno ugroženih kategorija.

„Danas smo razgovarali i o procesu donošenja novog Izbornog zakona, koji je u zastoju. Izborno zakonodavstvo, koje očigledno odgovara aktualnoj vlasti SNSD-SDA-HDZ, se ne mijenja na onaj način kako se to očekivalo. Prošlo je pola ove, neizborne, godine i apsolutno se ništa konkretno nije uradilo da se promijeni Izborni zakon i unaprijedi kako bi sljedeće godine imali fer i poštene izbore“, kaže Borenović.

Borenović je istakao da PDP osuđuje i politiku zaduživanja sa, kako kaže, banditskim kamatnim stopama:

„Republika Srpska se zadužuje po kamatnoj stopi višoj od 5 posto, a FBiH se prije nekoliko dana zadužila po negativnoj kamatnoj stopi od -0,002, što znači da će na osnovu toga čak i zaraditi. Postavlja se pitanje tko je taj kome je omogućeno da preko emisije obveznica Republike Srpske na Londonskoj burzi zaradi skoro 150 milijuna KM“, zaključuje Borenović.

Dnevnik.ba