Article_Top_970x250

Borenović: Drina će biti granica između NATO-a i vojno neutralne Srbije

oporba u rs-u optužuje dodika

Borenović: Drina će biti granica između NATO-a i vojno neutralne Srbije

pro 21, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović kazao je danas da ne postoji razlika između ANP-a i Programa reformi i da je Milorad Dodik izmanipulirao cjelokupnu političku scenu u RS-u, kao i građane.

Borenović je kazao da je Dodik potpisom Programa reformi "ukinuo Narodnu skupštinu Republike Srpske".

"U ovom dokumentu nedostaju dvije riječi. Republika Srpska se ne spominje, nijedna institucija Republike Srpske. Zašto je Dodik ugasio RS i njene institucije iz Programa reformi? Nisu ovo dječije igre. Ovo su ozbiljne stvari, u ovome trebaju sudjelovati svi, da stanemo iza odluke koja je od strateškog značaja", zapitao je.

Na pitanje ima li razlike između Programa reformi i ANP-a, Borenović nema dvojbu.

"Ne. Kakva je razlika dokumenta koji ima 25 ili 125 stranica, a koji je suštinski istog sadržaja, s jednim ciljem, da bude poslan službeno u stožer NATO saveza i ispuni ključnu ulogu, odnosno da se na taj način pošalje ANP u Bruxelles i da se počne s procesom koji je nezaustavljiv i koji je MAP, a to je posljednji korak", kazao je
Borenović.

Istaknuo je da zeleno svjetlo za članstvo daje NATO, a ne BiH.

" Sasvim logično je da Program reformi ne prejudicira članstvo jer to ne odlučuje BiH, već NATO. NATO kaže sada možete postati punopravna članica. Zato je naziv potpuno nebitan u ovom slučaju, zvao se ANP ili Program reformi, kada se pogleda suština i namjena. Sve je potpuno jasno", smatra prvi čovjek PDP-a.

Borenović smatra da je Dodik privatizirao proces donošenja dokumenta Program reformi, krijući ga od naroda, političkih struktura i akademske zajednice.

"Da bi bio općeprihvatljiv dokument za sve, trebao je postojati i regionalni širi kontekst, da u NATO ide ili ne cijela regija, da je tu i Srbija. Da odluka ovisi od toga kuda ide cijela regija i da bi se izbjegla ova priča da će Drina biti granica između vojnog saveza i Srbije koja je vojno neutralna", kazao je.

Borenović je mišljenja da je put BiH ka članstvu u NATO savezu nepovratan proces te da je Dodik svojim potpisom postavio NATO granicu na Drini i poništio institucije RS i pogazio izglasanu vojnu neutralnost.

Dnevnik.ba