StoryEditor
PDP-ov parlamentarac

Borenović: "Borrell mi je potvrdio da je Bosna i Hercegovina uvela sankcije Rusiji"

Piše desk  /  09.04.2023., 12:28h

PDP-ov državni parlamentarac Branislav Borenović je izjavio da mu je visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije Josep Borrell potvrdio da je Bosna i Hercegovina uvela sankcije Rusiji.

Kako su priopćili iz PDP-a, Borrellov odgovor je bio vrlo jasan - Bosna i Hercegovina se pridružila EU u sankcijama Rusiji. Borenović je podsjetio da već skoro godinu dana od Vijeća ministara ne može da dobije odgovor na zastupničko pitanje o sankcijama.

Tvrdi da to blokiraju ministri iz SNSD-a, kako je naglasio, vjerovatno u strahu od istine, pa je iz tog razloga pisao Borrellu.

"Bosna i Hercegovina se pridružila u deset paketa mjera protiv Rusije, uključujući i više od 50 odluka, izjava i deklaracija koje se tiču pitanja od ekonomskih sankcija do sankcija protiv pojedinaca. i to tijekom ove i prošle godine, osim u jednoj izjavi", ukazao je.

Budući da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine vodi vanjsku politiku, kako je istakao, može se slobodno reći da gdje je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik (SNSD) stao, članica Predsjedništva Željka Cvijanović (SNSD) je nastavila da se kao vlast kontinuiteta na razini Bosne i Hercegovine pridružuju sankcijama protiv Rusije.

Borenović je naveo da je iz odgovora i detaljnog uvida u njihove zvanične dokumente, koje je dobio, nedvosmisleno jasno da je Srbija ostala jedina zemlja u Europi koja se nije priključila sankcijama.

"Koliko god galamili, lagali i prikrivali svoje djelovanje, jer da nemaju što da kriju dobio bih odgovor na zastupničko pitanje, uvijek postoji način da se dođe do istine. Gospodin Borrell nema što da krije i vrlo otvoreno i jasno je odgovorio na moje pitanje, što, nažalost, nisam mogao da dobijem od domaćih institucija", poručio je.

Najavio je da će u narednim danima vrlo detaljno govoriti o ovom pitanju sa ciljem da istina bude u potpunosti dostupna javnosti, priopćili su iz PDP-a.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 07:43