Article_Top_970x250

Borba za čelo SDP-a: Grbin siguran u drugom krugu, tijesna borba Kolara i Ostojića

unutarstranački izbori

Borba za čelo SDP-a: Grbin siguran u drugom krugu, tijesna borba Kolara i Ostojića

ruj 27, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Cropix

Relativni pobjednik prvog kruga izbora za predsjendika SDP-a je Peđa Grbin koji još uvijek ne zna s kime će se sučeliti u drugom krugu koji će se održati u subotu, 3. listopada.

Cijelu večer u sjedištu SDP-a na Iblerovom trgu u Zagrebu vladalo je uvjerenje da će se sučeliti sa zagorskim županom Željkom Kolarom, da bi Stjepan Mikulandrić, potpredsjednik izborne komisije, oko 23 sata kazao da ipak nije potpuno izvjesno da će u drugi krug ući Grbin i Kolar. Moguće je, rekao je, da se u drugome krugu sučele Grbin i Ranko Ostojić, piše Jutarnji.hr.

- Na 70 posto biračkih mjesta koja su obrađena, a izašlo je 76 posto birača, odnosno 8.170 njih, jedan kandidat vodi sa 43 posto, a to je Peđa Grbin. Druga dvojica kandidata su sa tijesnim rezultatom i ne može se reći tko će u drugi krug. Tijesno je na nekoliko biračkih mjesta i kasno će se saznati tko je kandidat za drugo mjesto - kazao je Mikulandrić.

Grbin je izjavio da je u utrku za predsjednika SDP-a krenuo sa željom da promijeni SDP.

- Na to me motivirala potpora birača i činjenica da u SDP-u i Hrvatskoj treba puno toga mijenjati ako želimo postati moderna država. Hrvatskoj je važno da ima jak SDP - rekao je Grbin i naglasio da ne želi da SDP bude stranka koja kritizira, nego stranka koja nudi rješenja.

Ranko Ostojić je izjavio kako je potpuno uspio, da SDP neće biti Milan Bandić 365, a da će se on boriti protiv onih koji trguju.
Odbija da je svojom kandidaturom omogućio drugi krug izbora. Pritom je čestitao Grbinu koji vodi, te svim ostalim kandidatima. Kaže da je poremetio planove onima koji su trgovali i da su sada dobili lekciju. Na pitanje tko trguje odgovorio je neka se samo pogleda Gorana Kotura u Splitu.

- Unaprijed sam rekao da ću se mnogima zamjeriti, a posebno jednokunašima koji su jednako trgovci - rekao je Ostojić.

Kolar je kazao da razlika između njega i Grbina nije tako velika, te da može pobijediti u drugome krugu.

Neslužbeni rezultati za članove Predsjedništva (ima ih 17) govore da su i u ovo tijelo stranke izabrani gotovo sve Grbinove pristaše.

Prema neslužbenim rezultatima, nakon obrade preko 63 posto glasačkih listića najviše glasova dobila je Biljana Borzan, slijedi Sabina Glasovac, zatim Siniša Hajdaš Dončić, pa Ivan Račan, zatim slijedi Ranko Ostojić (koji se jedini kandidirao za predsjednika i člana Predsjedništva), potom Kristina Ikić Baniček, Mihael Zmajlović, slijedi po glasovima Matej Mostarac, pa načelnik Ploča Mišo Krstičević, Predrag Fred Matić, onda Željko Jovanović, pa Jasenka Auguštan Penek, Stribor Valenta, pa Sandra Krpan i Dalibor Domitrović.

Grbin je prvi istaknuo kandidaturu i ušao u utrku za predsjednika stranke. Svoj legitimitet za vođenje stranke, prije svega, crpi iz svog dosadašnjeg rada i izbornog legitimiteta. Naime, do sada je na svim parlamentarnim izborima osvajao zavidan broj preferencijalnih glasova, a na ovogodišnjim izborima, na kojima je SDP ostvario najlošiji rezultat, bio je na posljednjem mjestu liste u VIII. izbornoj jedinici te, unatoč tome, osvojio najveći broj preferencijalnih glasova.

Grbinu je elektabilnost najveći argument, a najveća podrška u stranci su mu oni članovi koji su zajedno s njime prije dvije godine ukazivali na loš rejting stranke pod Bernardićevim vodstvom te tražili da odstupi s čelnog mjesta. U tome nisu uspjeli, a Grbin i trojica članova Predsjedništva koji su s njim bili ideatori te inicijative - Siniša Hajdaš Dončić, Mihael Zmajlović i Vedran Babić, dobili su dvogodišnju suspenziju.

Kolara podržava ona struja u stranci koja je bila uz bivšeg predsjednika Davora Bernardića. Riječ je o Rajku Ostojiću, predsjedniku koprivničko-križevačkog SDP-a Mladenu Kešeru, predsjedniku vukovarskog SDP-a Željku Sabi, predsjednici varaždinskog SDP-a Barbari Antolić Vupori, gradonačelniku Koprivnice Mišelu Jakšiću.

Zadnjih dana kampanje Kolaru se priklonila i gradonačelnica Supetra Ivana Marković, koja se nakon toga našla na šalabahterima Kolarovih pristaša kao poželjna kandidatkinja za Predsjedništvo.

Dnevnik.ba