Bolje da propadne selo nego hercegovački običaji: Inovativni mladenci iz Gruda postali viralni hit, evo kako izgleda bacanje jabuke u modernoj inačiciSCREENSHOT - Youtube
StoryEditor
naručili dizalicu

Bolje da propadne selo nego hercegovački običaji: Inovativni mladenci iz Gruda postali viralni hit, evo kako izgleda bacanje jabuke u modernoj inačici

Piše desk  /  13.06.2022., 12:09h

Bacanje jabuka preko obiteljske kuće stari je hercegovački svadbeni običaj. Kad svatovi stignu u mladoženjinu kuću, nevjesta mora jabuku prebaciti preko kuće.

Vjeruje se da će ako to uspije mladenci slagati i živjeti u ljubavi. Ako ne uspije, to se smatralo lošim predznakom i mladenka bi se vratila svojoj kući, piše mondo.rs.

Kako se drugi epilog ne bi dogodio, mladenci iz Gruda naručili su dizalicu za svoje vjenčanje. Posljednjih godina u Hercegovini se grade veće obiteljske kuće, pa je mladima puno teže ispuniti taj običaj.

Iako bi ponekad u pomoć priskočili kumovi, događalo se da se razbiju stakla na prozorima, zbog čega su mnogi počeli odustajati od tog običaja. Kako ne bi potpuno nestali, Jure Ćorluka i njegova odabranica Ivana angažirali su dizalicu.

Taj su običaj izveli na "moderan način", pa je video s njihovog vjenčanja postao viralan. Vozač ih je podigao u zrak i mladenka je uspjela prebaciti jabuku preko kuće, objavio je mondo.rs.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 07:54