Article_Top_970x250

Boko Haram ubio gotovo 100 vojnika u Čadu

NAPAD DŽIHADISTA

Boko Haram ubio gotovo 100 vojnika u Čadu

ožu 25, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva/Ilustracija

Boko Haram je ubio gotovo sto čadskih vojnika u napadu u Bomi, u pokrajini Jezeru, oslabivši čadsku vojsku u tom pograničnom području gdje je džihadistička skupina zadnjih mjeseci izvela niz napada.

Predsjednik Idriss Deby Itno došao je u utorak na mjesto napada kako bi se "poklonio" 92 poginulih vojnika, rekao je za čadsku televiziju, dodajući da je ovo "prvi put" da je izgubio toliki broj ljudi.

Neki časnici nazočni na mjestu događaja koji su htjeli ostati anonimni, govore o još većem broju ubijenih. Tvrde da su džihadisti odnijeli vojnu opremu i možda oteli vojnike u napadu koji se dogodio u ponedjeljak prije zore.

Džihadistička skupina Boko Haram, koja se pojavila u Nigeriji 2009., već mjesecima izvodi napade na području Čadskog jezera.

Jedan vojnik je rekao da su u napadu uništena 24 vojna vozila, pa tako i oklopna a pobunjenici su u pet čamaca odnijeli vojnu opremu.

Predsjednik Deby je odlučio ostati u pokrajini Jezeru i najavio je "žestok odgovor".

U pobuni Boko Harama ubijeno je 35.000 ljudi a gotovo 2 milijuna su raseljena na sjeveroistoku Nigerije od njezina izbijanja 2009., objavio je UN, prenosi Hina.

Dnevnik.ba