Article_Top_970x250

Bogati anonimni Srbin nudi 2.000 KM za treće i svako naredno dijete

republika srpska

Bogati anonimni Srbin nudi 2.000 KM za treće i svako naredno dijete

sij 11, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

"Imam nemalu svotu novca (a nemam nasljednika) i želim je uložiti u poticanje rađanja."

Dok su u današnje vrijeme svima "puna usta" nataliteta i priče o tome koliko je važno da se djeca rađaju, malo je onih koji rade nešto konkretno po tom pitanju. Jedan čovjek odlučio je da svoje bogatstvo uloži u poticanje nataliteta i to tako što će svako treće i naredno dijete u obitelji darivati sa 2.000 KM.

Krajem godine Eparhija zvorničko – tuzlanska uputila je raspis svećenstvu u kom ih obavještava da se anonimni darovatelj obratio sa željom da podrži rađanje djece, piše Noviglas.info

Kako stoji u raspisu, darodatelj "želi da pomogne novorođeno treće i svako sljedeće dijete jednokratnim iznosom od 2000 KM".

On moli da svećenici na svojim parohijama potiču mlade bračne parove na rađanje djece.

U pismu, koje možete vidjeti na fotografiji ispod, anonimni donator kaže sljedeće:

"Imam nemalu svotu novca (a nemam nasljednika) i želim je uložiti u poticanje rađanja. Za ovu akciju potrebna mi je pomoć naše Svete Crkve pa Vas molim za Vaš blagoslov i da obvežete sve svećenike u Vašoj eparhiji da svaki svećenik u svojoj parohiji potiče parove na rađanje trećeg i četvrtog djeteta. Ja bih svako novorođeno dijete darovao sa 2000 KM", piše u pismu.

Međutim, darodatelj u ovoj akciji želi ostati anoniman, pa će ga zastupati direktor osnovne škole u Osječanima, Saša Živanović i pravoslavni svećenik u selu Gornja Slatina, Dragan Pavlović.

Ukoliko ste roditelj troje ili više djece, treba da dostavite potvrdu od matičnog ureda i potvrdu od svećenika da je dijete kršteno i da je treće ili četvrto dijete u braku. Ove dvije potvrde treba poslati poštom na adresu:

ŽIVANOVIĆ SAŠA

74225 OSJEČANI

Novac će sretnim roditeljima biti uručen osobno, u najkraćem roku po prijemu potvrda, navodi u svom pismu anonimni dobrotvor.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250