StoryEditor
veleposlanik rusije u srbiji

Bocan-Harčenko: Ugasiti OHR, BIH nije protektorat

Piše desk  /  10.02.2022., 14:19h
Rusija je sigurna da normalizacija situacije u BiH treba biti u okviru unutarnjeg dijaloga, strogo na osnovi Daytonskog mirovnog sporazuma, kao i da treba zatvoriti protektorat – Ured visokog predstavnika (OHR), rekao je ruski veleposlanik u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

“Treba zatvoriti, neumjesno u sadašnjim uvjetima, protektoratno prisustvo, Ured visokog predstavnika u BiH. Taj pristup, prema našem mišljenju, potpuno odgovara interesima naših zemalja, kao i zadacima jačanja sigurnosti i stabilnosti na Balkanu i u cijeloj Europi”, istakao je Bocan-Harčenko.

U autorskom tekstu za beogradsku “Politiku”, povodom 220 godina ruske diplomacije, Bocan-Harčenko je istaknuo kako će Rusija nastaviti tijesnu suradnju sa Srbijom u vezi s Kosovom i Metohijom radi osiguranja zakonitih interesa Beograda, zajamčenih u Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN-a.

“Na tom temelju, bez povlađivanja kosovskim Albancima, trebaju se graditi, uz posredovanje EU, pregovori između Beograda i Prištine”, napisao je Bocan-Harčenko.

Istaknuo je kako Priština treba realizirati sve prethodne dogovore, prije svega o formiranju zajednice srpskih općina, i prestati s pokušajima da se taj model, koji osigurava prava Srba, liši sadržaja.

Bocan-Harčenko je rekao da Moskva visoko cijeni da u Beogradu dijele njenu viziju ključnih međunarodnih tema, kao i da će i dalje njegovati prijateljstvo i povjerenje Rusije i Srbije, usavršavati strateško partnerstvo, uz dijalog na najvišoj razini.

Kada je riječ o ostalim temama, on je naveo da je strateški prioritet Rusije stvaranje “velikog euroazijskog partnerstva” od Lisabona do Vladivostoka, kao i da se Moskva zalaže za političko rješavanje sukoba, te poštovanje svih povelja UN-a, međunarodnog prava i središnju ulogu UN-a.

Bocan-Harčenko je naveo da se Rusija s istomišljenicima čvrsto zalaže za ozdravljenje međunarodne situacije i da se odlučno suprotstavlja pokušajima Zapada da zamijeni međunarodno pravo nekim “poretkom zasnovanim na pravilima”, a UN “klubovima za izabrane”, čije je djelovanje usredotočeno na ultraliberalnu agendu.

Dodao je da Rusija podržava političko rješavanje sukoba, uključujući i unutarukrajinsku krizu, kao i ujedinjenje međunarodnih napora u sprječavanju prekograničnih izazova i prijetnji.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 07:03