StoryEditor

Bocan-Harčenko: U kojoj zemlji koja se nedavno pridružila NATO-u je krenulo nabolje?

Piše D  /  04.10.2019., 10:10h

Veleposlanik Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko upitao je danas, u kojoj se to zemlji koja se nedavno pridružila NATO-u, situacija kardinalno okrenula nabolje i pridruživanje koje zemlje je značajno ojačalo sam Savez.

Ruski veleposlanik je, reagirajući na izjave šefa Pentagona Marka Espera, zapitao kako američkim kolegama još nije dosadilo da ponavljaju jedne te iste otrcane mitove o "malignom utjecaju" Rusije i "blagotvornoj ulozi" NATO-a u regiji Balkana, kada je svima već davno poznata njihova neuvjerljivost, prenosi "Sputnjik", javlja Srna.

- Navikli smo na predmetan razgovor. Molimo da navedete primjere - u kojoj se zemlji koja se nedavno pridružila NATO-u, situacija kardinalno okrenula nabolje, uključujući i u sferi borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala? Pridruživanje koje zemlje je značajno ojačalo samu Savez? - objavljeno je na službenoj Facebook stranici Veleposlanstva Rusije u Beogradu.

Bocan-Harčenko je rekao da će Moskva uvijek težiti da poveća svoj ugled na Balkanu, da razvija dijalog i uzajamno korisnu suradnju u različitim formatima, ali da ta težnja nikada nije sadržala i neće sadržati zadatak da djeluje u regiji na štetu drugih, kao što se kaže, da se "druži protiv nekoga".

Uzgred, naveo je Bocan-Harčenko, veoma neočekivan je zaokret misli Marka Espera - da mandat misije KFOR, koji je utvrđen u Vijeću sigurnosti UN, uključuje suprotstavljanje Rusiji, stalnoj članici Vijeća sigurnosti UN.

- Ali, možda je za misiju pripremljen neki nepoznati mandat, koji nije u okviru međunarodnog prava i Povelje UN, nego je u okviru takozvanog `poretka zasnovanog na pravilima`? Nadam se da je to neuspjela šala Marka Espera - naveo je ruski veleposlanik u Srbiji.

Međutim, istaknuo je Bocan-Harčenko, nastojanje da se Kosovo pretvori u uporište NATO-a sa najvećom bazom "Bondstil", teška je i sasvim ozbiljna stvarnost.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 13:56