StoryEditor
dobri rezultati

BMW u trećem tromjesečju 2021. godine prestigao Mercedes u prodaji vozila

Piše Desk  /  04.11.2021., 11:18h
Više luksuznih automobila, manje popusta: BMW je objavio jako dobre rezultate za treće tromjesečje 2021, gdje se može pohvaliti većim prihodima od glavnog konkurenta Mercedesa.

Bavarski automobilski div postigao je "novi maksimum" u financijskim rezultatima od srpnja do rujna 2021. godine unatoč određenom smanjenju prodaje vozila u ovom razdoblju. Naime, tvrtka sa sjedištem u Münchenu povećala je prihode za 4,5 posto u trećem kvartalu odnosu na isti kvartal prethodne godinu, te sada prihodi koncerna iznose 27,5 milijardi eura.

Zarada prije kamata i poreza (EBIT) porasla je s 1,9 na 2,9 milijardi eura, što je povećanje od gotovo 50 posto. Kad se podvuče crta, zaključak je, da je BMW ostvario konsolidiranu neto dobit od gotovo 2,6 milijardi eura, što odgovara porastu od oko 42 posto u odnosu na treće tromjesečje 2020. godine.

Prodaja Mercedesa u zadnje vrijeme stagnira na oko 1,6 milijuna prodanih vozila. To znači da će 2021. godine vjerojatno, po prvi put nakon više godina, konkurent iz Stuttgarta isporučiti manje automobila od svog bavarskog takmaca.

Međutim što se tiče profitabilnosti, Mercedes je još uvijek neznatno ispred BMW-a. Nakon tri kvartala u 2021, Daimlerov auto-segment zabilježio je maržu od 11,8 posto - i tako ostvario pola postotka više u ostvarenoj razlici u cijeni od BMW-a. Kada se osvrnemo na dulje razdoblje unatrag, oba premium proizvođača imaju povijesno izuzetno dobre razine profitabilnosti.

BMW je medijima potvrdio da su godišnji ciljevi i do 10,5 posto u tekućem periodu od dvanaest mjeseci.  "Idemo sigurno prema ostvarenju naše godišnje prognoze i s povjerenjem gledamo u budućnost", rekao je glavni financijski direktor Nicolas Peter. On pretpostavlja, međutim, da će se usko grlo u nabavnom lancu mikročipova nastaviti i u 2022. godini, iako se čini da je najgore prošlo.

Stručnjaci za autoindustriju su uvjereni da bi BMW slično Mercedesu morao puno brže preći na proizvodnju čisto električn flote vozila kako bi se zaštitio od dosta agresivnih konkurenata poput Tesle, Lucida ili Nio (u budućnosti Paroli) i s ciljem da bi se mogli ravnopravno nositi s njima.

Šef BMW-a Zipse, s druge strane,  razmišlja da ne treba prerano odustajati od motora s unutarnjim izgaranjem. Nadanje da će uskoro svi u Njemačkoj i drugdje voziti samo električna vozila "neće biti ispunjena", objasnio je Zipse nedavno u intervjuu za “Spiegel”.

Razlog: "Infrastruktura za punjenje električnih vozila se ne širi istom brzinom kao asortiman proizvoda za e-automobile i to pogađa cijeli svijet", piše Handelsblatt.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 17:56