StoryEditor

Blistave pobjede Domovinskog rata: Na današnji dan 1995. počela VRO Maestral

Piše D  /  08.09.2018., 06:09h

Na današnji dan, 8. rujna 1995. godine, počela je Vojno-redarstvena operacija (VRO) Maestral u kojoj su združene Hrvatske snage (HVO i HV) oslobodile Jajce, Dobretiće i druge dijelove općina u zapadnoj BiH. 

Hrvatske snage, HV i HVO su združenim djelovanjima oslobodile okupirana hrvatska područja u BiH - odnosno kraljevski grad Jajce, Dobretiće, prostore Drvara, Glamoča, Kupresa. 

U VRO Maestral sudjelovali su 4. i 7. gardijska brigada HV-a, 1.Hrvatski gardijski zdrug, pričuvne postrojbe HV-a, Specijalna policija MUP-a Herceg-Bosne te 1.,2.i 3. gardijska brigada HVO-a. Snage bošnjačke Armije RBiH držale su linije prema Bosanskom Petrovcu, Sanskom Mostu, Ključu, a do kraja su zauzele i planinu Ozren. 

Prodor Hrvatskih snaga bio je iz dva operativna pravca - od Bosanskog Grahova prema Drvaru, odnosno, Glamoča prema Kupresu. 

Već prvog dana VRO Maestral, 8. rujna 1995. godine, Hrvatske su snage osvojile strateški važnu planinsku kotu "Veliki Vitorog" s kojeg se nadzirao teritorij od Kupreškog polja pa do Mrkonjić grada. Osvajanjem Demirovca iznad Kupresa završena je prva faza napada, a nakon toga su uslijedili i oslobađanje Šipova i drugih strateških položaja te 13. rujna - Jajce kada se tog dana 1995. na tvrđavi zavijorila zastava hrvatskog naroda u BiH.

VRO Maestral trajala je od 8. do 17. rujna 1995. godine i za to vrijeme oslobođeno je područje široko 100 i duboko 25 kilometara. Nakon Oluje, Maestrala uslijedila je akcija Južni potez kojom su Hrvatska snage pobjedom porazila snage onih koji su  pokušali stvoriti veliku Srbiju. 

Tijekom VRO Maestral oslobođeni su Jajce, Dobretići, Šipovo, Drvar, Bosanski Petrovac, Bosanska Krupa, Ključ i nekoliko strateški važnih prijevoja i cestovnih komunikacija.

U Jajcu i ove godine od 1. rujna traje program proslave povodom 23. obljetnice oslobađanja kraljevskog grada, a središnja svečanost je 13. rujna kada će na tvrđavi biti svečano podignuta zastava hrvatskog naroda u BiH.  

Dnevnik.ba 

 

26. travanj 2024 09:22