StoryEditor
guardian o krizi u bih

Blinkenov savjetnik ostavio otvorenom mogućnost slanja novih trupa u BiH: "SAD istražuje sve opcije"

Piše desk  /  10.12.2021., 09:39h
Dok se Narodna skupština RS-a priprema za današnje glasovanje o vraćanju nadležnosti, američki dužnosnici planiraju diplomatsku ofenzivu, piše danas britanski Guardian.

Sjedinjene Američke Države su odlučne u tomu da Bosnu i Hercegovinu vrate "s litice" usred secesionističkih prijetnji srpskih nacionalista i između ostalog spremaju i sankcije, rekao je visoki dužnosnik State Departmenta.

Derek Chollet, viši savjetnik državnog tajnika Antonyja Blinkena, govorio je uoči posebne sjednice Narodne skupštine RS-a, na kojoj se očekuje glasovanje o tomu hoće li započeti proces istupanja RS-a iz bosanskohercegovačke vojske, pravosuđa i poreznog sustava.

Ovakvi koraci, na koje poziva lider SNSD-a Milorad Dodik, predstavljali bi značajan korak ka secesiji, navodi Guardian, prenosi Klix.ba. Vjerojatno će doći do šestomjesečnog "čekanja" prije nego što odluke Narodne skupštine RS-a stupe na snagu, ali bi današnje glasovanje u NSRS-u moglo započeti otkucavanje sata prema mogućem povratku sukoba.

Američki dužnosnik Derek Chollet, čija je formalna funkcija savjetnik State Departmenta, posjetio je Bosnu i Hercegovinu prošlog mjeseca u sklopu diplomatske ofenzive Bidenove administracije da se pozabavi dugotrajnim problemima i prijetnjama Milorada Dodika da će formirati entitetsku vojsku.

"Zaista smo pokušali ubrzati neke od naših diplomatskih napora da se pokušamo vratiti 's litice'", rekao je Chollet za Guardian.

Kaže kako je primjetno da se nakon skoro 26 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i dalje govori o potencijalnom povratku u sukob ili velikoj krizi u BiH, a sve to duboko zabrinjava Sjedinjene Američke Države.

Tijekom posljednjeg rata Vojska RS-a provodila je sustavno etničko čišćenje na prostoru BiH, četverogodišnju opsadu glavnog grada BiH, genocid u Srebrenici i mnogo drugih ratnih zločina, pri čemu je ubijeno skoro 100.000 ljudi, piše Guardian.

Chollet je rekao da je predao Blinkenovo pismo bh. liderima, naglašavajući da je mir u Bosni i Hercegovini prioritet za američku administraciju.

"Ovo je pitanje s kojim se mnogi ljudi u ovoj administraciji od predsjednika Bidena pa naniže dugo povezuju i osobno ga osjećaju jako", rekao je.

Druga tema Blinkenovog pisma bila je prijetnja sankcijama političkim liderima koji prijete postdaytonskom miru. Dodik, glavna meta te prijetnje, izjavio je da ga nije briga za sankcije, ali Chollet vjeruje da one mogu imati utjecaja.

"Mislim da smo vidjeli neke dokaze da poluga koju imamo, koja uključuje sankcije, može biti efikasna u oblikovanju ponašanja", rekao je.

Što se tiče mogućnosti jačanja međunarodnog vojnog prisustva u Bosni i Hercegovini, gdje je trenutno samo nekoliko stotina vojnika EUFOR-a, Chollet je rekao da ne želi govoriti unaprijed, ali je dodao da "SAD istražuje sve opcije".

Diplomati koje su nedavno posjetili Banju Luku kazali su da postoji nelagodnost među biznismenima i investitorima zbog mogućih američkih sankcija Dodiku i drugima, navodi se.

Dnevnik.ba

16. svibanj 2024 16:34