StoryEditor
JAMES O‘BRIEN

Blinkenov pomoćnik: Ustavni sud vrhovna institucija, poštivanje njegovih presuda dio života u demoraktskoj državi koja poštuje vladavinu prava

Piše DESK  /  02.02.2024., 15:55h

"Ustavni sud vrhovna institucija koja donosi konačne odluke o svim pravnim pitanjima koja se odnose na Ustav i da je poštivanje tih presuda dio života u demokratskoj državi koja poštuje vladavinu prava", rekao je James O‘ Brien, pomoćnik američkog državnog tajnika Anthonya Blinkena, danas u Sarajevu.

Pomoćnik državnog sekretara SAD-a James O‘Brien izjavio je danas u Sarajevu da BiH riskira propustiti idući vlak ka Europi zbog osobnih interesa političkih lidera. 

"SAD neće dozvoliti da maligni akteri dijele državu" 

U obraćanju na Fakultetu političkih nauka istakao je da njegova zemlja podržava integraciju BiH u euroatlantske institucije, međutim, proces proširenja će potrajati.

O‘Brien je rekao da će SAD odgovoriti na anti-daytonsko i neustavno djelovanje i neće dozvoliti da maligni akteri dijele državu.

image

James O‘Brien u Sarajevu

FENA -

Istakao je da državna vlast mora biti oslonac za BiH u provođenju obaveza neophodnih kako bi provela Plan rasta za zapadni Balkan i proces pristupanja EU.

"Ustavni sud vrhovna institucija u BiH" 

O‘Brian je naveo da je Ustavni sud vrhovna institucija koja donosi konačne odluke o svim pravnim pitanjima koja se odnose na Ustav i da je poštivanje tih presuda dio života u demokratskoj državi koja poštuje vladavinu prava.

Podcrtao je da oni koji tvrde da Vijeće sigurnosti UN-a mora imenovati visokog predstavnika griješe i da će ga SAD podržati ako i kad bude koristio bonske ovlasti.

24. travanj 2024 12:35