StoryEditor
američki državni tajnik

Blinken: Zapad traži alternative ako Rusija blokira misiju u BiH

Piše fena  /  26.04.2022., 23:22h
Zapadne sile traže alternative kako bi osigurale međunarodne snage u Bosni i Hercegovini ako Rusija blokira obnovu mirovne misije koju podržava UN, izjavio je u utorak državni tajnik SAD-a Antony Blinken.

Rusija, saveznica Srba u BiH i članica Vijeća sigurnosti koja ima pravo veta, kritična je prema naporima UN-a u toj balkanskoj zemlji, ali je u studenom pristala na jednogodišnje produženje mandata UN-a za snage predvođene Europskom unijom.

Od tada su se odnosi Zapada naglo pogoršali s Rusijom koja je u veljači napala Ukrajinu, a čelnici Srba u Bosni i Hercegovini pojačali su separatističku retoriku, piše AFP.

- Neka vrsta međunarodnih snaga s odgovarajućim mandatom neophodna je za pokušaj održavanja sigurnog okruženja u Bosni i Hercegovini - rekao je Blinken Odboru za vanjske poslove Senata odgovarajući na pitanje.

On je također rekao da SAD planiraju sa saveznicima o izvanrednim situacijama poput ove.

- Ako mandat ne bude obnovljen u studenom, pokušavamo osigurati da imamo nešto što će pružiti podršku - rekao je Blinken.

Rusko veleposlanstvo u Sarajevu ranije ovog mjeseca je upozorila da bi stav Zapada mogao uzrokovati "destabilizaciju" u Bosni, što je izazvalo strah od prelijevanja iz ukrajinskog sukoba.

Ruska izjava uslijedila je nakon što je visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt, kojeg Zapad podržava, ali ga Moskva ne priznaje, suspendirao kontroverzni zakon koji bi RS-u omogućio preuzimanje državne imovine na njihovom teritoriju.

Dnevnik.ba

29. siječanj 2023 07:57