StoryEditor
američki državni tajnik

Blinken: Srbijanski i kosovski čelnici moraju napraviti teške kompromise

Piše fena  /  15.02.2023., 16:08h

Američki državni tajnik Anthony Blinken kazao je danas da srbijanski i kosovski čelnici moraju napraviti teške kompromise kako bi normalizirali odnose dviju zemalja, što će donijeti sigurnost i prosperitet svim građanima zapadnog Balkana.

"Uvjeren sam da će normalizacija odnosa Srbije i Kosova donijeti sigurnost i prosperitet Srbiji i svim građanima zapadnog Balkana. Srbijanski i kosovski čelnici će praviti teške kompromise kako bi postigli te ciljeve, ali će nagrade za srpski narod, i cijelu regiju biti ogromne", rekao je Blinken čestitajući Dan državnosti Srbije.

Američki državni tajnik Blinken pozvao je Srbiju da podrži Ukrajinu protiv neizazvanog, neopravdanog i brutalnog rata Rusije te dodao kako SAD snažno podržavaju europske težnje Srbije, prenosi Beta.

Dijalog Kosova i Srbije započeo je 2011. godine, a dogovor o osnivanju Zajednice srpskih općina (ZSO) na Kosovu postignut je 2015. godine. Ustavni sud Kosova nakon toga utvrdio je da neke točke statuta ZSO nisu u skladu s Ustavom te zemlje.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić prošli je tjedan kazao da dok Priština ne ispuni svoje obveze iz prethodnih sporazuma u Bruxelles može samo kao turist te kao preduvjet zatražio da EU, koji je jamac sporazuma s Prištinom "isporuči" formiranje ZSO-a.

Predstavnici Europske unije i dužnosnici Sjedinjenih Američkih Država zahtijevaju od Kosova da preuzme obveze iz Briselskog sporazuma i osnuje Zajednicu općina sa srpskom većinom, na što kosovski premijer Albin Kurti pristaje ali traži da prije toga Kosovo i Srbija postignu međusobno priznanje.

Kurti je u ponedjeljak kazao da je spreman sastati se sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, ali samo kako bi razgovarali o europskom prijedlogu o normalizaciji odnosa.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 07:57