StoryEditor

Blinken i Borrell na Bliskom istoku, pokušavaju spriječiti širenje sukoba u Gazi

Piše hina  /  05.01.2024., 13:48h

Američki šef diplomacije Antony Blinken i šef diplomacije Europske unije Josep Borrell će danas biti na Bliskom istoku kako bi pokušali spriječiti širenje sukoba u Gazi na Zapadnu obalu, Libanon i pomorski promet u Crvenom moru.

Blinken i Borrell na Bliski istok stižu gotovo tri mjeseca otkako su militanti palestinske islamističke organizacije Hamas upali na jug Izraela, što je dovelo do izraelske ofenzive u kojoj je poginulo više od 22.000 Palestinaca i razorena je većina obalne enklave Pojasa Gaze.

Izrael, koji tvrdi da je ubio 8000 militanata otkako je u Hamasovom napadu 7. listopada poginulo 1200 ljudi, jučer je najavio ciljaniji pristup u Gazi dok je Blinken započeo jednotjedni posjet regiji.

Blinken danas u Turskoj, posjetit će i Izrael

Palestinci su rekli da nije došlo do slabljenja izraelskih zračnih napada i granatiranja te da su napadi zrakoplovima i tenkovima pojačani preko noći u gusto naseljenim područjima Nusseirat, Bureij i Maghazi u središtu Gaze.

Blinken bi trebao posjetiti Zapadnu obalu tijekom svoje turneje koja započinje danas posjetom Turskoj, jednoj od država koja je ponudila da bude medijator. Također će posjetiti Izrael, Jordan, Katar, Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju i Egipat te Grčku.

State Department: Blinken će razgovarati o koracima radi izbjegavanja eskalacije

"Nije ni u čijem interesu, ni Izraela, ni regije, ni svijeta, da se ovaj sukob proširi onkraj granica Gaze", rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller, dodavši da će Blinken razgovarati o koracima radi izbjegavanja eskalacije, o kojima nije pružio više pojedinosti.

"Ne očekujemo da će svaki razgovor na ovom putovanju biti lagan", rekao je Miller novinarima u četvrtak.

Borrell, vanjskopolitički šef Europske unije, u petak je u Libanonu radi razgovora o situaciji na izraelsko-libanonskoj granici i važnosti izbjegavanja eskalacije sukoba jačanjem diplomatskih napora, rekao je EU.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 03:02