StoryEditor
zajednička poruka

Blinken i Borrell: EU i SAD ujedinjene u čvrstoj podršci teritorijalnom integritetu BiH

Piše Desk  /  20.10.2021., 13:50h
Američki državni tajnik Antony Blinken i šef vanjske i sigurnosne politike Europske unije Josep Borrell poručili su danas da SAD i EU čvrsto stoje u podršci teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Povod za današnje zajedničko priopćenje je nedavni sastanak visokog predstavnika EU Josepa Borrella i američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena prošlog tjedna u Washingtonu.

"EU i Sjedinjene Američke Države dogovorile su da će dodatno ojačati zajednički angažman na Zapadnom Balkanu u cilju podrške napretku regije na njenom europskom putu", navodi se na početku.

Dalje ističu da su Europska unija i Sjedinjene Američke Države ujedinjene u čvrstoj podršci teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i u zajedničkom radu na promicanju izborne i ustavne reforme i održavanju funkcionalnosti njenih državnih institucija.

U priopćenju SAD i EU kažu da imaju ozbiljnu zabrinutost zbog sve glasnije retorike podjela u Bosni i Hercegovini.

"Pozivamo sve strane da poštuju i štite državne institucije, nastave konstruktivan dijalog i poduzmu korake za napredak na putu integracije u EU, uključujući i relevantne reforme. EU i Sjedinjene Američke Države spremne su olakšati ove korake", zaključeno je.

Blinken i Borrell su naglasili punu podršku procesu proširenja Europske unije koja je prioritet za cijeli Zapadni Balkan.

"Ova regija pripada Europskoj uniji. Bliža integracija će poboljšati stabilnost i doprinijeti prosperitetu ljudi u regionu. U tom kontekstu naglašavamo da bi pristupni pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom trebali početi bez odlaganja", priopćeno je.

Dnevnik.ba

24. rujan 2023 17:07