StoryEditor
prvi razgovor nakon rata

Blinken će idućih dana razgovarati s Lavrovom i dati ponudu za zatvorene Amerikance

Piše hina  /  27.07.2022., 22:51h

Američki ministar vanjskih poslova Antony Blinken najavio je u srijedu da planira uskoro razgovarati sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, prvi put od ruske invazije na Ukrajinu krajem veljače, i spomenuo je da je SAD dao "značajnu ponudu" Rusiji za oslobađanje dvoje Amerikanaca.

Ovaj telefonski razgovor, koji je predviđen "u sljedećim danima", neće biti posvećen pregovorima o Ukrajini, nego Amerikancima zatočenim u Rusiji i obnovi ukrajinskog izvoza žitarica, precizirao je američki državni tajnik tijekom konferencija za novinare.

"Planiram pokrenuti temu koja je za nas prioritet: oslobađanje Paula Whelana i Brittney Griner, koji su nepravedno uhićeni i kojima treba dopustiti povratak kući", rekao je.

"Stavili smo značajnu ponudu na pregovarački stol prije nekoliko tjedana kako bismo olakšali ta oslobađanja", dodao je, odbivši reći o kakvoj se ponudi radi.

Griner je u pritvoru od sredine veljače, kada je optužena za unošenje droge u Rusiju nakon što joj je u moskovskoj zračnoj luci pretražena prtljaga.

Griner, 31, rekla je da joj je rečeno da potpiše dokumente bez ikakvog objašnjenja, a prevoditelj je prenio samo dio njezinih detaljnih odgovora tijekom ispitivanja nakon njezina uhićenja u zračnoj luci.

Vlasti koje su ispitivale Griner nisu objasnile optužbe niti prihvatile okolnosti njezina putovanja, rekla je u srijedu, uskratile su joj pristup odvjetniku i nisu objasnile što je navedeno u dokumentima koje je morala potpisati.

Whelan je priveden u hotel u prosincu 2018. i optužen za špijunažu, a zatim je kasnije osuđen i osuđen na 16 godina zatvora. Bio je u zemlji kako bi prisustvovao vjenčanju dok se Griner vraćala u svoj ruski tim.

Bivši američki veleposlanik u Moskvi Michael McFaul pozvao je administraciju predsjednika Joea Bidena da razmijeni dvoje američkih zatvorenika za Viktora Bouta, ruskog trgovca oružjem zatvorenog u Sjedinjenim Državama.

Blinken je dodao da namjerava razgovarati s ruskim ministrom vanjskih poslova o sporazumu između Kijeva i Moskve sklopljenom prošlog tjedna u Istanbulu, uz posredovanje Turske i pod okriljem UN-a, da se omogući isporuka oko 25 milijuna tona žitarica u inozemstvo.

"Nadamo se da će ovaj sporazum brzo omogućiti ponovno slanje ukrajinskog žita preko Crnog mora i da će Rusija poštovati svoje obećanje da će dopustiti prolaz ovim brodovima", rekao je.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 21:11