StoryEditor
park prirode

Blidinje domaćin planinske utrke ‘Čvrsnica ultra trail‘

Piše fena  /  23.08.2022., 08:51h

Park prirode Blidinje domaćin je šestog izdanja međunarodne planinske utrke "Čvrsnica ultra trail", koja će biti održana 27. kolovoza u organizaciji Hrvatskog planinarskog društva (HPD) Prenj 1933. Mostar i udruge Visit Blidinje.

"Već sad sa sigurnošću možemo reći da će planinarske staze Čvrsnice pretrčati preko 200 natjecatelja. Polovica sudionika dolazi iz susjedne Hrvatske, a razlog je sudjelovanje utrke u regionalnom natjecanju planinskog trčanja u sklopu Dalmatinske trail lige", objavili su iz spomenutog planinarskog društva.

Kako su naveli, natjecatelji na raspolaganju imaju četiri staze u dužinama od 10 kilometara, najkraća staza The Spaghetti – mala ljepotica koja će sudionike provesti kroz Masnu Luku i podnožje Čvrsnice, a nudi taman onoliko kako bi se uveli u planinsko trčanje, zaljubili u planinu i poželjeli sljedeće godine okušati na nekoj od kaubojskih staza. Ova je staza namijenjena početnicima, cestovnim trkačima i planinarima koji se žele okušati u planinskome trčanju, a može se opisati i kao obiteljska staza za šetnju roditelja i djece.

Oni koji su željni izazova i pravog testa svoje fizičke spreme mogu se okušati na stazi imena the Ugly u dužini od 50 kilometara s ukupnom elevacijom uspona od gotovo 4000 metara te doslovno upoznati svaki kutak ove hercegovačke ljepotice – od uspona na Žlijeb i Tise do Hajdučkih vrata, zatim ljepotu staze prema Vitlenici do uspona na gorostase Pločno (2228 mnv) i Veliki Vilinac (2118 mnv), i upoznati ljepote Masne Luke, Borićevca i planinarskoga doma Vilinac koji se nalazi u srcu Čvrsnice.

Tu su, kako ističu, i staze srednjih dužina the Good od 25 kilometara i the Bad od 35 kilometara, koja i ove godine nosi Skyrunning certifikat koji dodjeljuje Međunarodna Skyrunning federacija sa sjedištem u Švicarskoj te je kao takva prva u Bosni i Hercegovini.

"Dobiti ovaj certifikat znači zadovoljavati stroge kriterije koji definiraju Skyrunning utrke. Riječ je o športskoj disciplini planinskoga trčanja do ili iznad 2.000 metara nadmorske visine, gdje staza ne prelazi 30 posto nagiba terena, te se nerijetko trči po tehnički teškom terenu, što i jest odlika hercegovačkih planina s teškim kamenitim terenom", ističu organizatori.

Uz brojne partnere i sponzore, sve ovo, kako navode, ne bi bilo moguće organizirati i realizirati bez svesrdne ljubavi i volontiranja članova Hrvatskoga planinarskoga društva Prenj 1933. Mostar iz Mostara i udruge Visit Blidinje iz Posušja, kao i partnerskih društava koja svojom logistikom pomažu i olakšavaju organizaciju ovog događaja: Planinarsko društvo Vilinac iz Jablanice, Orlova Stina iz Tomislavgrada, Pločno iz Posušja te nezaobilazna Gorska služba spašavanja u Bosni i Hercegovini.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 18:34