StoryEditor
zaoštravanje

Bjelorusija pokrenula desetodnevne ‘vježbe mobilizacije‘

Piše hina  /  21.06.2023., 16:15h

Bjelorusija, ruska saveznica u ratu s Ukrajinom, saopćila je u srijedu da njene oružane snage počinju desetodnevne godišnje "vježbe mobilizacije".

Bjelorusko ministarstvo obrane priopćilo je da su vježbe usmjerene na procjenu stepena pripremljenosti državnih institucija za mobilizaciju rezervista. Svi bjeloruski muškarci moraju odslužiti vojnu službu i ostati u rezervi nakon što je odsluže.

Bjelorusija je dopustlila Rusiji da koristi njenu teritoriju u pripremama za  invaziju punog obima na Ukrajinu prošle godine. Od tada je održavala česte vježbe s Rusijom i dopuštala ruskim snagama da koriste njene baze za obuku. Ovog mjeseca primila je isporuku ruskih taktičkih nuklearnih projektila za koje je predsjednik Vladimir Putin kazao da su namijenjene kao upozorenje Zapadu.

Bjeloruske snage nisu se direktno uključile u rat na strani Rusije, ali predsjednik Aleksandar Lukašenko je rekao da će njegova zemlja ući u sukob u slučaju "agresije punog obima" na nju.

Bjelorusija se nalazi sjeverno od Ukrajine, koja treba "da pokrije rizik" od novog napada iz tog smjera dok gradi svoju novu kontraofanzivu protiv ruskih snaga na jugu i istoku zemlje.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 03:30