Article_Top_970x250

Bjelorusija poklonila Srbiji četiri borbena aviona MiG-29

Vučić-Lukašenko

Bjelorusija poklonila Srbiji četiri borbena aviona MiG-29

tra 22, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Navedeno je da su avioni donirani kao plod dogovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Bjelorusije Aleksandra Lukašenka.

Bjelorusija je poklonila Srbiji četiri borbena aviona MiG-29, koji će biti remontirani i modernizirani po istom modelu kao i šest aviona dobivenih od Rusije, rekao je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Vulin je rekao za "Politiku" da će Srbija za godinu imati eskadrilu moderniziranih aviona MiG-29, a stići će i prvi helikopteri H-145M.

- Vjerujem da ćemo biti jači i za helikopter Mi-35, kao i za brojno naoružanje iz naše proizvodnje. Samohodne haubice Nora 552 nalaze se u završnoj fazi ispitivanja u tehničkom opitnom centru i očekuje se veoma brzo njihov prijem u naoružanje naše vojske - rekao je Vulin.

Ministar odbrane Srbije je napomenuo da postoje pokušaji ugrožavanja zračnog prostora Srbije i da su oni prepoznati i spriječeni.

- Ništa ne može ući u naš prostor, a da mi to ne primijetimo i, u skladu s procijenjenim stepenom opasnosti, reagiramo - dodao je on.

Na pitanje je li, prema procjeni ministarstva odbrane, postoji rizik od pogoršanja sigurnosne situacije na Kosovu i Metohiji i u Kopnenoj zoni sigurnosti, Vulin kaže da vojska čuva mir i sigurnost svakog građanina Srbije, ali da uvijek postoji rizik.

- Budno pratimo svaki pokušaj destabilizacije Kosova, a posebno pokušaj preuzimanja sjevernog dijela silom - naglasio je Vulin.

Govoreći o izvozu naoružanja, on je naveo da je tokom ove godine zaključeno 718 miliona dolara ugovorenih poslova, kao i da su proizvodi domaće odbrambene industrije veoma traženi na svim tržištima.

Najavio je da će vojska Srbije ove godine imati znatan broj aktivnosti s NATO-om, najveći broj aktivnosti do sada s Organizacijom ugovora o kolektivnoj sigurnosti, predvođenoj Rusijom, ali i veliki broj bilateralnih aktivnosti sa SAD i Rusijom, čak najveći ikada.

- Mi smo vojno neutralna zemlja i tako ćemo se ponašati u vremenu pred nama - rekao je Vulin.

Dnevnik.ba

Tagovi: