StoryEditor
rok od 30 dana

Biznismen iz BiH mora srušiti dio zgrade kojeg je izgradio na tuđoj zemlji

Piše desk  /  02.08.2022., 10:53h

Banjalučki biznismen Veselko Malbašić dobio je od inspekcije rok od 30 dana da sruši dio zgrade u naselju Ada koji izgradio na tuđoj zemlji, bez suglasnosti vlasnika, piše portal CAPITAL.

Urbanističko – građevinska inspekcija grada Banja Luka ustanovila je u kontroli izvršenoj 21. srpnja da je Malbašić prilikom gradnje ovog stambeno poslovnog objekta odstupio od horizontalnih gabarita i napravio ga suprotno datoj građevinskoj dozvoli.

Zbog toga, je sada u obvezi da sruši dio koji se nalazi na susjednoj parceli.

“Ukoliko imenovani ne postupi po rješenju, rušenje dijela izvedenih radova izvršit će se putem drugih lica, pri čemu će troškovi izvršenja pasti na teret investitora, a materijal će biti odvezen na deponiju otpadnog materijala”, navodi se u Rješenju koje je izdala banjalučka inspektorica Biljana Kragulj.

Inače, Malbašiću je kao pravni lijek ostavljeno pravo žalbe Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS. Međutim, žalba ne odlaže izvršenje.

Sve ovo moglo je biti spriječeno da su nadležni gradski organi reagirali na vrijeme i spriječili gradnju spornog objekta, a na što ih je mjesecima ranije upozoravao Ognjen Vujaković suvlasnik na parceli na koju je Malbašić prešao sa svojim objektom.

Naime, on je od travnja ove godine ubjeđivao nadležne kako se bez njegove suglasnosti na njegovoj zemlji ne može graditi, ali bez previše uspjeha.

Tek nakon što je reagirao glavni građevinsko-urbanistički inspektor RS-a, stvari su se pomjerile s mrtve točke.

Podsjećamo, početkom srpnja ove godine iz Inspektorata RS je gradskoj inspekciji naređeno da bez odlaganja izvrše provjeru Vujakovićevih tvrdnji, koje su inače bile potkrijepljene nalazom vještaka, gdje se na kraju ispostavilo kako je bio u pravu.

Vještak je utvrdio da južni dio zgrade prelazi preko međne linije u rasponu od 17 do 25 centimetara u dužini od 14 metara.

Slično mišljenje je dao je i njegov kolega Zoran Gavić pa nadležni inspektor nije mogao postupiti nikako drugačije nego da naredi da se taj dio sruši.

“Inspektorica je postupila u skladu sa zakonom i donijela adekvatnu odluku s obzirom da je nesumnjivo utvrđeno da je naša prijava bila osnovana”, kaže Vujakovićev punomoćnik Igor Obradović.

On takođe smatra kako se moglo i trebalo reagirati puno ranije.

“Kada smo u travnju predali pritužbu, desni blok zgrade nije bio završen. Sada je na njemu već fasada, jer četiri mjeseca nitko nije reagirao”, kazao je Obradović.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 10:13