StoryEditor

BIZARNO Zbog jedne lipe duga mu prijete ovrhom

Piše D  /  26.10.2018., 07:10h

- U pravilu ne idemo u naplatu dugovanja manjih od 10 kuna. Ovo je doista bila sistemska greška – objašnjavaju, piše 24sata.hr.

Nije izgledalo kao sistemska greška njihovu korisniku nakon što je preuzeo pošiljku tvrtke Prima solvent s “opomenom pred pokretanje postupka prisilne naplate”, upozorenjem da “namiri dospjelo dugovanje u iznosu od 0,01 kn”, uplatnicu i uputu da im, ako plati prije ovrhe, dostavi potvrdu o uplaćenom iznosu. Da nije žalosno, bilo bi smiješno, kao što je smiješan odgovor tvrtke Prima solvent na pitanje koliko naplaćuje usluge poput ove, odnosno kako na tu jednu jadnu lipu obračunava proviziju.

- Tražena informacija je poslovna tajna - kažu u tvrtki koja se reklamira sloganom “Nema naplate, nema provizije”.

Dunja Mak, pravnica osječkog Savjetovališta za potrošače upozorava kako se sve moglo razviti u ozbiljan problem.

- U takvim slučajevima obavezno treba preuzeti pošiljku jer se ovrha može pokrenuti ako se dužnik oglušuje. Treba platiti dugovanje bez obzira koliko nam se iznos činio smiješan. Ako krene ovrha, ukupan trošak može porasti i do 1000 kuna - rekla je Dunja Mak.

U Hrvatskoj javnobilježničkoj komori kažu kako građansko procesno pravo vjerovniku dozvoljava podizanje tužbe, ili pokretanje drugog postupka za naplatu bez obzira na iznos tražbine, za razliku od kaznenog postupka, u kojem postoji načelo da se sudovi ne bave sitnicama.

- Zbog toga javni bilježnik ne bi mogao odbiti postupati prema prijedlogu za ovrhu, a ni sud ne bi mogao odbaciti tužbu zbog preniskog iznosa. Komora nema statističke podatke o iznosima tražbina u ovršnim postupcima, ali istina je da se značajan dio ovršnih postupaka odnosi na iznose manje od 1000 kuna - navode u Komori.

Inače, mala dugovanja otpisuju čak i poreznici, pa Porezne uprava ne utjeruje iznose do 15 kuna. HZZO pak korisnicima otpisuje dugovanja do pet kuna.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 04:48