Neum - Gradjani Bosne i Hercegovine napunili plaze. Photo: Denis Kapetanovic /PIXSELLDENIS KAPETANOVIC/PIXSELL - Pixsell
StoryEditor
"mućke"

Bizarne turističke brojke: Neum prijavio manje noćenja od Konjica, Mostar i Međugorje ga prate u stopu

Piše Desk  /  26.10.2021., 15:28h
‘Općina Konjic je turističkoj zajednici Hercegovačko-neretvanskog kantona ove godine prijavila veći broj noćenja od Općine Neum, što znači da potonji ne prijavljuju svoje goste‘, poručio je zamjenik direktora te turističke zajednice Semir Temim.

Također je ustvrdio kako je situacija, kad je u pitanju prijava gostiju i naplata boravišne pristojbe, ni manje ni više nego katastrofalna, prenosi Faktor.ba.

'Korona zakon, koji je prošle godine donijela federativna vlada, oslobodio je plaćanja boravišne pristojbe sve one koji iznajmljuju svoje kapacitete na period manji od tri mjeseca. Međutim, i po prestanku te uredbe, nastavilo se s praksom da se gosti ne prijavljuju i da se ta pristojba ne plaća', navodi Temim.

Prema njegovim riječima, podaci u ovom kantonu su porazni, pogotovo za glavne turističke destinacije. 'Nigdje nije ovakvo stanje kao u našem kantonu i nigdje nije gora situacija, a podaci su porazni prvenstveno kada je u pitanju Neum, a zatim i Mostar te Međugorje. Mi smo prethodnih godina uspjeli podići nivo boravišne pristojbe, ali prošle godine, a pogotovo ove, vlada apsolutni nered. Ljudi ne plaćaju i jednostavno niko ih ne kontrolira.'

Zbog svega navedenog, istaknuo je, Turistička zajednica HNK nema sredstava za podršku općinama i gradovima. 'Mi definitivno tih sredstava nemamo i nismo u mogućnosti podržati ni jednu jedinu, pa ni najmanju manifestaciju, a do 2019. godine smo pomagali i sufinancirali ogroman broj događaja. Kako bi se vratili na staro, definitivno ćemo morati izvršiti pritisak da se gosti prijavljuju i prisojbe plaćaju', poručio je Terim.

Iz nevedenih razloga, nije moguće dobiti relevantne turističke podatke niti ih koristiti za ono zašto trebaju. Prvenstveno se to odnosi na nacionalnost i demografiju, a u svrhu usmjeravanja marketinških alata. 

Dnevnik.ba

23. siječanj 2022 01:57