Article_Top_970x250

Bivši zapovjednik tzv. Armije RBiH Atif Dudaković: "Hrvatima smo po potrebi saveznici, a po potrebi neprijatelji"

Optužnica za ratni zločin

Bivši zapovjednik tzv. Armije RBiH Atif Dudaković: "Hrvatima smo po potrebi saveznici, a po potrebi neprijatelji"

ožu 15, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Bivši zapovjednik Petog korpusa tzv. Armije RBiH Atif Dudaković je u izjavi za Faktor kazao kako se ne opterećuje informacijama o navodnoj kaznenoj prijavi koja je podnesena protiv njega Državnom odvjetništvu Hrvatske.

Prema navodima pojedinih medija u Hrvatskoj, u kaznenoj prijavi mu se stavlja na teret učešće u uništavanju Zadra, ali i  ratni zločini protiv civila srpske nacionalnosti na teritoriji Hrvatske i to u mjestima Dvor na Uni, Rakovica, Plitvice i Glina.

"To je već stara priča. Mi smo njima po potrebi saveznici, a po potrebi neprijatelji. Osim toga, od tog perioda koji se spominje prošlo je 22 godine. Pitam onda šta se čekalo do sada? Kako to protumačiti? Ja se time ne opterećujem. Nedavno sam prošao kroz Hrvatsku. Mislim da je sve to politiziranje. Samo oni znaju zašto sada potenciraju tu priču. Možda je to zbog one grupe iz Orašja (bivši dzžnosnici HVO-a koje je Tužiiteljstvo BiH optužilo za ratne zločine op. a.), jer od tada je krenulo", kazao je Dudaković za Faktor.

Prema navodima hrvatskih medija, udruženja branitelja Domovinskog rata iz BiH navodno su podnijeli veći broj kaznenih prijava Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske protiv bivših viših dužnosnika tzv. Armije RBiH. U ovim prijavama oni se terete za ratne zločine u Hrvatskoj koje su navodno počinili kao pripadnici JNA, ili protiv Hrvata u BiH kao pripadnici tzv. Armije RBiH.

S obzirom na to da DORH nije priopćio informacije o ovim prijavama u medijima se navode različite liste optuženih za ratne zločine, a njihov broj se kreće između 15 i 30.

Dnevnik.ba