StoryEditor
wesley clark

Bivši zapovjednik NATO-a: Ne provocirajte Putina, mogao bi pokrenuti nuklearni napad na Poljsku

Piše desk  /  25.03.2022., 15:03h
"Trebamo se nadati da NATO neće postaviti crvenu liniju. Ovo bi bio poziv na daljnju eskalaciju Rusije..."

Dok se NATO opire vojnoj intervenciji protiv Rusije, potencijalna uporaba kemijskog, biološkog ili nuklearnog oružja u Ukrajini mogla bi biti crvena linija koja pokreće odgovor zapadnog saveza, kažu stručnjaci.

Međutim, bivši zapovjednik NATO-a, general Wesley Clark, smatra da bi uopće postavljanje "crvenih linija" NATO-a moglo isprovocirati ruskog predsjednika Vladimira Putina. On smatra da bi frustrirani Putin mogao pokrenuti nuklearni napad na Poljsku.

"Trebamo se nadati da NATO neće postaviti crvenu liniju. Ovo bi bio poziv na daljnju eskalaciju Rusije i daljnje napore da se naruši kredibilitet NATO-a", rekao je, dodavši da ga vjerojatno ne bi upotrijebio u Ukrajini, "ali možda bi na  mjestima za pristajanje ili nekom naseljenom području u Poljskoj".

"Ovako se obično radi na ruskim vježbama. Dakle, način na koji se oni postavljaju u svojim vježbama je sljedeći: ako Rusija počne gubiti zbog podrške NATO-a, onda oni pošalju nuklearno oružje i NATO kaže: 'O, moj Bože, dobro. Budući da si tako ozbiljan u tome, povući ćemo se'", dodao je.

Dnevnik.ba

27. studeni 2022 04:07