StoryEditor

Bivši visoki dužnosnik Al-Qaede: Vehabije s Balkana su najopasnije

Piše D  /  04.11.2020., 11:11h

-Iako je u albanskom društvu islamizacija manje izražena nego među muslimanskim narodom u BiH i drugim državama na Balkanu, među Albancima ima puno džihadista. Kosovo je, na primjer, u odnosu na broj stanovnika imalo najviše džihadista u redovima Islamske države. A Albanci iz Sjeverne Makedonije su poznati kao Albanci koji su islamsko najkonzervativniji, a među njima ima mnogo vehabija - kaže Peci u ekskluzivnom intervjuu za Tanjug.

Ovaj nekadašnji istaknuti član Al Qaede, sada borac protiv radikalizacije mladih muslimana, ocjenjuje i kako nije bilo neočekivano da će se u Austriji dogoditi teroristički napad, te ukazuje da su u toj zemlji upravo vehabije s Balkana najbrojniji i najopasniji islamisti.

Teroristički napad u Beču, u kojem je i ubijen, izvršio je Kujtim Fejzulaj, Albanac porijeklom iz Sjeverne Makedonije, koji je rođen i odrastao u Austriji.

Peci kaže da u Beču ima puno Albanaca koji su upadali u oči kao džihadisti koji su se priključili ili željeli priključiti Islamskoj državi.

Podsjetio je kako je Fejzulaj prilikom prošlogodišnjeg suđenja za pokušaj odlaska u Siriju, gdje je htio ratovati za Islamsku državu, rekao kako se radikalizirao tako što je počeo baviti se islamom i odlazio u džamiju, gdje je upoznao vehabije.

-Fejzulaj je tipičan primjer nekoga tko je odrastao u Beču te se radikalizirao. Islamistička scena u Beču je vrlo snažna. Ako je već u pubertetu počeo baviti se islamom i ići u džamiju, upoznavati vehabije, onda je put do radikalizacije vrlo kratak - kazao je Peci.

Vehabije s Balkana su, prema njegovim riječima, pored Čečena, najprisutniji u Austriji.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 10:15