StoryEditor
Markijan Lubkivski

Bivši ukrajinski veleposlanik čestitao Hrvatima obljetnicu Oluje i poručio: "S agresorom se ne može pregovarati"

Piše desk  /  08.08.2022., 12:36h

S posljednjim informacijama o stanju u Ukrajini u emisiju "Dobro jutro, Hrvatska" javio se bivši ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Markijan Lubkivski.

"Protekle noći je bila uzbuna, nije bilo žrtava, rakete nisu pogodile Kijev. Gađan je jučer i Harkiv s dosta projektila. Situacija je dosta napeta. Ogromne količine ruske tehnike i vojnika su na istoku i jugu. Pokušavaju zauzeti i druge ukrajinske gradove. Situacija je jako, jako teška", izvijestio je na početku javljanja iz Kijeva za HTV

Dodaje da je i situacija u jedinoj preostaloj velikoj luci, Odesi, teška, ali da se uspio poslati prvi brod sa pšenicom prema Turskoj. 

"Vjerujem da će i ostali brodovi krenuti te da će operacija oko izvoza ukrajinske pšenice biti uspješna". 

Ističe također da svakodnevno ginu civili i vojnici te da su svi u velikoj opasnosti.

"Živimo u ratu, nismo navikli na to, ali borimo se". 

Čestitao je i 27. obljetnicu "Oluje" dodavši da se radilo o velikoj pobjedi. Na ukrajinskom primjeru kaže da se s agresorom ne može pregovarati.

"Da im ostavimo teritorij? Da oprostimo ogromne gubitke što se tiče ljudi i infrastrukture? Ne. Za sada nema pregovora. Inicijativa pregovora treba biti pokrenuta od strane agresora, pri uvjetima da Ukrajina bude oslobođena od strane ruske vojske. Da se vratimo normalnom životu".

Predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je međunarodnu zajednicu da oštrije odgovori na kako je rekao "ruski nuklearni teror". Što se događa u nuklearnoj elektrani Zaporižje?

"Rusi su gađali tu elektranu. Od početka predsjednik Zelenskij govori da je to ogromna opasnost što gađaju ili blizu ili sam teritorij nuklearke. To nije opasnost samo za Ukrajinu već i za cijelu Europu", poručuje Lubkivskij.

Smatra kako Rusija neće stati samo na Ukrajini te da su u opasnosti druge zemlje koje su bile dio istočnog bloka prije raspada SSSR-a.

"Ona je apsolutno agresor. Mi kažemo, nemojte braniti nas, obranite sebe. To je glavna ideja. Vladimir Putin neće stati. Ako Ukrajina padne u ovom sukobu, a neće, on će krenuti na druge zemlje".

Postavlja se pitanje što donosi jesen te može li se bilo što predvidjeti?

"Jesen donosi nadu da ćemo u ovom ratu pobijediti. da će rat stati i da nećemo više gubiti živote. No ja ne vjerujem da će to brzo stati. Neprijatelj je jako moćan, s puno tehnike i vojnika", zaključuje.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 05:33