StoryEditor
jugoslavenski agent

Bivši suradnik zloglasnog KOS-a: ‘Moji agenti su htjeli ubiti Tuđmana, u Sabor sam unio eksploziv, a Perković mi je pobjegao s nišana‘

Piše desk  /  01.06.2022., 07:51h

Bivši suradnik KOS-a Vladimir Jadrijević, koji je uoči raspada SFRJ-a radio kao operativac pod kodnom oznakom S-1, u seriji nedavnih intervjua rasvijetlio je mnoge nepoznanice iz ratne 1991. godine.

U intervjuima je otkrio, između ostaloga, da je postojao  plan da, kako kaže, "Zagreb digne u zrak".

Jadrijević svjedoči da je KOS planirao postaviti eksploziv u kutije za hitnu pomoć u svim službenim automobilima u kojima su se vozili najviši dužnosnici nove HDZ-ove vlasti te u protupožarne aparate u zgradama Sabora i Vlade, a kako bi se one digle u zrak. On je odbio sudjelovati u takvoj akciji smatrajući je suludom, a to su učinili i neki od njegovih kolega na vezi, no do posljednjeg je trenutka izvještavao komandu KOS-a u Beogradu o događanjima u državnom vrhu Hrvatske i ratnim zbivanjima na terenu, piše Slobodna Dalmacija.

Vladimir Jadrijević priznaje da je u sabornicu na Markovu trgu unio plastični eksploziv da bi testirao hoće li ga policijski labrador, koji je bio obučen za traženje istog – otkriti, no pokazalo se da to nije uspio.

    

Jadrijević je u intervjuu otkrio i da je zajedno s kolegom, kojem nije htio otkriti identitet, pomno pripremao atentat na Josipa Perkovića, najvažnijeg čovjeka hrvatske obavještajne službe, do kojeg nikada nije došlo jer ih je nova HDZ-ova vlast na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, a koja je angažirala gro bivših pripadnika Službe državne sigurnosti Hrvatske, lukavo nadigrala i na kraju uhitila pa razmijenila za uhićene Vukovarce, doktoricu Vesnu Bosanac i druge.

Jadrijević je brzo pročitan, no hrvatski su ga obavještajci namjerno ostavili u službi, stalno ga navodeći na krivi trag ne bi li otkrili širu mrežu suradnika. Tako je Jadrijević 1991. provalio u stan u kojem Perković više nije stanovao. Da su u SIS-u uvijek bili korak ispred KOS-a, svjedoči i podatak da je Tuđman, na kojeg se pripremao atentat, jednu noć, zajedno sa svojim osiguranjem, proveo pod vedrim nebom, ističe Jadrijević.

Dnevnik.ba

25. rujan 2022 15:00