StoryEditor

Bivši šef Svjetske banke: Svijet bi uskoro mogao izgledati kao 1900. godine

Piše D  /  07.09.2020., 02:09h

Robert Zoellick je trenutačno konzultant Brunswick Groupe, bio je direktor Goldman Sachsa i zamjenik američkog državnog tajnika, a tijekom karijere savjetovao je šest američkih predsjednika. BBC-ju je rekao kako je suradnja jedini način da se globalno gospodarstvo izvuče iz recesije te da je zabrinut zbog rastućih tenzija između SAD-a i Kine.

"Mislim da je njihov odnos danas u slobodnom padu i mislim da nismo svjesni da bi dno moglo biti vrlo opasna situacija", rekao je Zoellick za BBC Asia Business Report.

Upozorio je da bi svijet više mogao nalikovati svijetu 1900. godine, kad su se velike sile nadmetale, budu li se zemlje odmicale od globalizacije i slijedile nacionalističke interese. Zoellick je bio predsjednik Svjetske banke od 2007. do 2012. godine, u vrijeme globalne financijske krize. Kao čelnik Svjetske banke usko je surađivao s Međunarodnim monetarnim fondom i svjetskim vladama na rješavanju financijskog sloma.

"Danas nemamo osjećaj suradnje"

"Financijska kriza 2008./2009. bila je vrlo ozbiljan događaj, ali imali smo suradnju skupine G20 i centralnih banaka. Predsjednici Bush i Obama bili su dijelom međunarodnih napora zajedno s tadašnjim britanskim premijerom Gordonom Brownom. Iskreno, čak je i Kina imala snažan program poticaja i također je surađivala na razne načine. Danas nemamo taj osjećaj suradnje", rekao je Zoellick te pozvao SAD da usko surađuje s Kinom u pronalaženju rješenja za pandemiju umjesto da je optužuju za pandemiju.

Osoba koju krivi za izazivanje najveće štete je američki predsjednik Donald Trump. Zoellick je bio američki dužnosnik za vrijeme dvojice prethodnih republikanskih predsjednika Georgea W. Busha i Georgea H. W. Busha, ali jasno je da ne voli aktualnog republikanskog predsjednika.

"Od početka sam bio protiv Trumpa, ne samo zbog njegovih političkih stavova nego i zato što mislim da postoje nedostaci u njegovu karakteru. Bio sam zabrinut oko toga što će učiniti s institucijama i ustavom i vidimo da se to i potvrđuje, a u pandemiji smo vidjeli i još jednu dimenziju, odnosno pitanje sposobnosti", objasnio je  Zoellick za BBC, prenosi Index.hr.

On smatra da je skepticizam predsjednika Trumpa prema američkim saveznicima i protekcionizam pojačao azijske strepnje u trenutku kad se kineska moć počinje nadvijati nad regijom. O toj temi piše i u svojoj novoj knjizi America in the World: A History of US Diplomacy and Foreign Policy (Amerika u svijetu: Povijest američke diplomacije i vanjske politike).

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 16:53