StoryEditor

Bivši šef Interpola na sudu priznao krivnju za primanje mita

Piše D  /  20.06.2019., 01:06h

Interpol, globalna agencija za policijsku koordinaciju sa sjedištem u Francuskoj, prošlog je listopada objavio da je Meng podnio ostavku na mjesto predsjednika, nekoliko dana nakon što je njegova supruga prijavila njegov nestanak kada  je otputovao natrag u svoju matičnu državu Kinu.

U ožujku je vladajuća Komunistička partija objavila da je istraga o Mengu pokazala kako je trošio "izdašne" količine državnog novca, zloupotrebljavao moć i odbijao slijediti stranačke odluke.

"Meng Hongwei u završnoj je izjavi priznao krivnju i izrazio žaljenje sudu", izvijestio je sa saslušanja službeni list People‘s Daily.

List dodaje da njegovi navodni zločini na različitim pozicijama, uključujući i mjesto zamjenika ministra javne sigurnosti i šefa kineske obalne straže, sežu u 2005. godinu.

Sud u sjevernom gradu Tianjinu presudu će objaviti kasnije.

Nije jasno tko je Mengov odvjetnik te nije bilo moguće kontaktirati njega ili drugog pravnog zastupnika za komentar. Kineski sudovi pod čvrstom su kontrolom Komunističke partije te je gotovo posve sigurno da će biti proglašen krivim.

Njegova supruga, koja je dobila azil u Francuskoj, rekla je da su optužbe protiv njega politički motivirane. 

Meng je postao predsjednikom Interpola krajem 2016. kada je Kina odlučili natjecati se za više vodećih pozicija u međunarodnim organizacijama.

Njegovo imenovanje u to je vrijeme potaknulo zabrinutost grupa za zaštitu ljudskih prava jer su smatrali kako bi Kina mogla iskoristiti Mengovu poziciju za progon disidenata u inozemstvu.

Predsjednik Xi Jinping započeo je kampanju borbe protiv korupcije kada je došao na vlast 2012. godine, te obećao usmjeriti se i na "tigrove" i "muhe", što je referenca na elitne službenike i obične birokrate.

Tijekom kampanje, uhićene su i kažnjene tisuće službenika te su smijenjeni desetci viših stranačkih i vojnih dužnosnika.

Uz političku korupciju, antikorupcijske akcije usmjerene su i na one koji u javnosti izražavaju sumnju u stranačke odluke ili nisu dovoljno politički odani.

Kina je odbacila kritike da je kampanja jednako usmjerena na rješavanje političkih protivnika kao i na suzbijanje kaznenih djela, Direktno.hr.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 03:41