StoryEditor
Davor Igor Steir

Bivši šef hrvatske diplomacije objasnio što bi Erdoganov odlazak značio za Europu i Balkan

Piše desk  /  15.05.2023., 14:56h

Bivši ministar vanjskih poslova, HDZ-ovac Davor Igor Steir, u N1 studiju govorio je o izborima u Turskoj. Podsjetimo, Turska ide u drugi krug izbora nakon što je predsjednik Tayyip Erdogan na glasanju u nedjelju ostvario bolji rezultat od očekivanog i ima značajnu prednost nad svojim suparnikom Kemalom Kilicdarogluom, ali nedovoljnu za potrebnu većinu.

“Zadnje su ankete pokazivale da ujedinjena oporba malo gubi momentum. Ovaj rezultat pokazuje da Erdogan ulazi kao favorit u drugi krug. On je više naglašavao nacionalistički sentiment. Čini mi se da je kandidat koji je dobio preko 5% glasova možda onemogućio oporbi da ima bolji rezultat, ali ti birači će možda ići više prema Erdoganu. Trebamo tek vidjeti, ali definitivno ulazi kao favorit, a već je dobio i većinu u parlamentu”, kaže Davor Ivor Stier.

Na pitanje o tome postoji li šansa za obrat, kaže: “Kilicdaroglu je taj kandidat koji je predstavljao politiku koja je suprostavljala sekularizam prema vjerskoj platformi koju Erdogan personificira i koja uvijek ima naglašen turski nacionalizam. Erdogan je to iskoristio kroz medijsku mašineriju kojom raspolaže da bi optužio oporbu za antiturski ili nedovoljno patriotski sentiment. Time je dobio dio nacionalističkih glasova. Mislim da je Erdogan u boljoj poziciji da pridobije birače. Oporba ima još šansu, ali Erdoganova stranka ima većinu u parlamentu i u puno je boljoj poziciji za drugi krug”.

“Ublažavanje nacionalističkog narativa kod sekularne opcije je povećalo prostor Erdoganu da još više učvrsti vodstvo. Kako bi republikanska sekularistička opcija pridobila i kurdske glasove morali su otvoriti dijalog. To je Erdogan iskoristio. Manje je naglašavao vjersku platformu nego nacionalističku. Svjesno je išao tako jer ovu bazu već ima. Ta dinamika u odnosu prema turskom nacionalizmu je ono gdje se odigrala ključna bitka”, ističe bivši ministar.

Na pitanje o tome što bi odlazak Erdogana značio za Balkan, Europu i SAD, Stier kaže: “U nekim segmentima bi bilo došlo do sankcija Rusiji, Turska bi bila jednostavniji saveznik unutar NATO-a i rejting u zapadnim međunarodnim krugovima bi bio veći, kao i vjerodostojnost turskih vlasti. S druge strane, čini mi se da se neke strateške smjernice ne bi mijenjale”.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 10:57