Article_Top_970x250

Bivši šef britanske vojne obavještajne službe: "Huawei je velika prijetnja"

kineska tvrtka

Bivši šef britanske vojne obavještajne službe: "Huawei je velika prijetnja"

svibnja 16, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Kineski Huawei predstavlja tako veliku sigurnosnu prijetnju Ujedinjenoj Kraljevini da bi vlada trebala preispitati svoju odluku da toj telekomunikacijskoj kompaniji omogući ograničenu ulogu u razvoju mobilnih mreža nove generacije 5G, izjavio je u četvrtak bivši šef britanske vojne obavještajne službe MI6.

Huawei, najveći svjetski proizvođač telekomunikacijske opreme, pod nadzorom je nakon što su Sjedinjene Države rekle svojim saveznicima da ne koriste njihovu tehnologiju zbog sumnje da kompanija služi Kini kao sredstvo za špijuniranje, podsjećaju agencije. SAD je zabrinut da bi dominacija nad 5G svakoj globalnoj sili, poput Kine, dala prednost koju Washington nije spreman prihvatiti, a cijeli slučaj se već uspoređuje s hladnoratovskom utrkom u naoružanju.

Huawei kategorički odbacuje tvrdnje o špijunaži, a britanski ministri su se krajem travnja složili da Huaweiju omoguće ograničenu ulogu u razvoju njihove 5G mreže. Konačna odluka još uvijek nije objavljena.

"Preispitajte odluku o Huaweiju"

"Nadam se da još ima vremena za britansku vladu, a vjerojatno, dok ovo pišem, i za novog premijera, da preispitaju odluku o Huaweiju", rekao je Richard Dearlove, šef tajne službe od 1996. do 2004.

"Mogućnost kontrole telekomunikacija i podataka koji prolaze tim kanalima bit će put prema korištenju moći nad društvima i nacijama", tvrdi Dearlove.

Osoba koja je u britanskoj obavještajnoj zajednici provela 38 godina ocjenjuje zabrinjavajućim da je "kako se čini, britanska vlada odlučila da razvoj jedne od svojih najosjetljivijih ključnih infrastruktura povjeri kineskoj kompaniji".

"Nijedan dio kineske komunističke države u konačnici ne može djelovati bez kontrole vodstva Komunističke partije", upozorio je Dearlove.

Istraga u Nizozemskoj

Nizozemski mediji danas prenose da Huawei ima skriveni "stražnji ulaz" u mrežu jedne od vodećih nizozemskih telekom tvrtki, što Kinezima omogućuje pristup podacima potrošača.

Dnevni list Volkskrant navodi da nizozemska obavještajna služba AIVD pokušava utvrditi omogućuje li cijela situacija kineskoj vladi špijuniranje.

AIVD te dvije telekom tvrtke KPN i VodafoneZoggo nisu htjele komentirati izvješće Vokkskranta, dok je T-Mobile/Tele2 priopćio da ne zna ni za kakvu istragu AIVD-a.

Ministar vanjskih poslova Stef Blok je na konferenciji za medije u srijedu kazao da se "uskoro" očekuje odluka hoće li Huawei biti jedan od isporučitelja opreme za razvoj njihove G5 mreže.

Krajem travnja KPN je priopćio da će za izgradnju svoje temeljne 5G mobilne mreže odabrati dobavljača iz zapadnih zemalja i time postao jedan od prvih europskih operatera koji je jasno dao do znanja da za izgradnju mobilne mreže nove generacije neće odabrati kineski Huawei. Glavni financijski stručnjak KPN-a, najveće nizozemske tvrtke sa sjedištem u Haagu, kazao je da su u donošenju odluke uzete u obzir bojazni koje su se mogle čuti u nizozemskim političkim raspravama 

Što ako odbiju Huawei?

Također je pojasnio da će Huawei biti dobavljač 5G radijske opreme koja se smatra manje 'osjetljivom' sastavnicom 5G mreže.

"Na temeljne se mreže gleda kao na ključni dio 5G mobilne mreže u odnosu na radijske pristupne mreže", rekao je Jan Kees de Jager, bivši nizozemski ministar financija od 2010. do 2012.

Iako je Huawei jedan od glavnih dobavljača KPN-a u posljednjih desetak godina, De Jager tvrdi da kupovni troškovi zbog isključivanja Huaweija iz utrke za dobavljača opreme za temeljnu mrežu u korist europskih tvrtki poput Nokije ili Ericssona neće porasti.

Nizozemska vlada tek bi trebala zauzeti stajalište o ovom pitanju, no šef nizozemske obavještajne službe nedavno je upozorio na rizike kupovine tehnologije iz Rusije ili Kine, zemalja za koje je procijenio da svojim špijunskim aktivnostima predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti, prenosi Hina.

Dnevnik.ba