StoryEditor

Bivši šef bangladeške oporbe boravi kod Bihaća

Piše D  /  13.01.2021., 09:01h

Iako je situacija s humanitarnom krizom u Prihvatnom centru Lipa kod Bihaća donekle ublažena, i dalje svjedočimo poražavajućim slikama iz Unsko-sanske županije. Oko 40 migranata iz Bangladeša živi u šumi u Velikoj Kladuši u improviziranom šatorskom naselju, promrzli, bez osnovnih uvjeta za život, piše federalna.ba.

Među migrantima je i Šahin iz Bangladeša, jedan od šefova najveće oporbene stranke u toj zemlji, koji je zbog političkog progona bio primoran napustiti Bangladeš.

Šahin iz Bangladeša prije godinu dana živio je normalan život s obitelji u svojoj zemlji. Radio je kao automehaničar, ali je bio i jedan od šefova Bangladeške nacionalne partije, koja je inače i najveća oporbena stranka u Bangladešu.

Međutim, kaže da ga je vlast zbog političkih stavova i borbe četiri puta zatvarala, pa je zbog toga bio primoran napustiti rodnu zemlju.

„Ja sam bio aktivni lider i osjetio sam da naš predsjednik ubija demokraciju i da ima program da nas zaustavi ubijajući sve lidere. Mislim da je oko 200 nacionalnih i lokalnih lidera ubila policija“.

Šahin je u Bangladešu iza sebe ostavio obitelj, koja sad mnogo pati, ali ne zbog ekonomskih problema, već zbog politike. Kaže da policija redovno pretresa njegov dom, zbog čega se ne može vratiti natrag. Iako trenutno živi u nehumanim uvjetima u šumi u Velikoj Kladuši i nastoji pronaći siguran život u zemljama Europske unije, njegova najveća želja je da se jednog dana vrati kući.

„Znam da Europska unija ljudima pruža političko utočište i to su zemlje koje poštuju ljudska prava i slobode. Sve zemlje u Europi su vrlo dobre“.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 16:04