StoryEditor

Bivši reis Cerić u pismu Vučiću opisao viziju bošnjačke građanske države

Piše D  /  16.01.2019., 02:01h

Ceriću je, među ostalim piše Vučiću “da se više nikad Bošnjacima u Bosni ne obraćaš kao otkačenoj etničkoj grupi, već kao državotvornoj naciji, tj., bosanskoj državi”.

-Znam da vam to ne pada napamet, bar zasad, ali sigurno će doći vrijeme kad ćete morati pokazati i dokazati da poštujete bosansku samostalnu i slobodnu državu, … jer u bosanskoj državi ne žive samo Bošnjaci. U njoj žive prije svega Bosanci, kao slobodni građani bosanske države, koju čine etničke grupe Srba, Hrvata, Bošnjaka, Jevreja, Mađara, Čeha, Italijana, Slovenaca i drugih. Kad se ove činjenice u Beogradu i Srbije shvate i prihvate, onda mi slobodni građani u Bosni možemo reći da imamo prijatelje u Beogradu i u Srbiji, ali samo mi to možemo reći bez vašeg sufliranja. Mi u Bosni ćemo reći tko su nam i gdje prijatelji. Ne treba nas niko tome učiti, napisao je Cerić u otvorenom pismu Vučiću.

Cerić je samo jedan u nizu bošnjačkih intelektualaca koji negira realnost, ali i Ustav BiH u čijoj se preambuli navodi da je Bosna i Hercegovina država tri konstitutivna i jednakopravna naroda Bošnjaka, Hrvata i Srba i svih građana.

Bošnjaci, Hrvati i Srbi su nacije, jer su ostvarene kroz državu BiH, a ne nikakve etničke grupe koje Cerić stavlja u isti ravan s nacionalnim manjinama Jevrejima, Mađarima, Česima. Niti postoji bosanska država, niti bosanska nacija, osim u glavama velikobošnjačkih hegemonista poput Cerića.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 16:02