StoryEditor
Anders Fogh Rasmussen

Bivši prvi čovjek NATO-a upozorio Kinu na "teške ekonomske posljedice" ukoliko napadne Tajvan

Piše fena  /  05.01.2023., 19:15h

Demokratske zemlje treba da jasno stave do znanja "teške ekonomske posljedice" s kojima će se Kina suočiti ako krene protiv samoupravnog otoka Tajvana, izjavio je bivši glavni tajnik NATO-a tijekom posjeta otoku u četvrtak.

Kina, koja tvrdi da je Tajvan njena teritorija usprkos snažnim prigovorima demokratskog otoka, pojačava pritisak na Tajvan kako naglasila svoje zahtjeve za suverenitetom, uključujući skoro svakodnevne misije kineskih zračnih snaga u blizini otoka u posljednje tri godine.

Anders Fogh Rasmussen povukao je paralelu između ruske invazije na Ukrajinu i kineske vojne agresije na Tajvan, rekavši da demokratske zemlje moraju raditi u jedinstvu kako bi osigurale pobjedu Ukrajine i odvratile kineski napad na Tajvan.

- Svaki pokušaj Kine da silom promijeni status quo na Tajvanu trebao bi izazvati jednako jedinstven odgovor i to moramo sada jasno staviti do znanja Kini - izjavio je Rasmussen na konferenciji za novinare u Tajpehu.

- Kina se mnogo više oslanja na globalne lance snabdijevanja nego Rusija. Navođenje teških ekonomskih posljedica bilo kakvog napada sada bi bilo snažno sredstvo odvraćanja - rekao je on, dodajući kako vjeruje da kineski predsjednik Xi Jinping pomno prati kako se odvija rat u Ukrajini.

Rasmussen, bivši danski premijer koji je bio jedan od najviših svjetskih diplomata dok nije napustio transatlantski obrambeni savez 2014. godine, pozvao je europske zemlje da uvedu "sveobuhvatne" sankcije Kini ako ikada krene prema Tajvanu.

Kina zadržava pravo da upotrijebi silu kako bi Tajvan stavila pod svoju kontrolu ako je potrebno. Tajvan tvrdi da samo njegov narod može odlučiti o svojoj budućnosti i da su zahtjevi Pekinga ništavni jer Narodna Republika Kina nikada nije upravljala otokom.

Rasmussen je rekao da bi se europske zemlje mogle pridružiti vježbama obuke s tajvanskim vojnim snagama, koje trenutno koriste oružje koje se uglavnom proizvodi u domovini i u Sjedinjenim Državama.

- Svi oni koji vjeruju u demokratski Tajvan i međunarodni poredak zasnovan na pravilima moraju raditi kako bi osigurali da Ukrajina prevlada. Na narodu Ukrajine i narodu Tajvana je da odlučuju o svojoj budućnosti, tako da im slobodni svijet mora pružiti podršku - izjavio je Rasmussen, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

06. prosinac 2023 02:16