StoryEditor
Leonid Kuchma

Bivši predsjednik Ukrajine: "Amerika će izgubiti obraz pred cijelim svijetom"

Piše desk  /  11.12.2023., 14:36h

Bivši ukrajinski predsjednik Leonid Kuchma upozorio je da će Sjedinjene Američke Države "izgubiti obraz" pred cijelim svijetom ako napuste Kijev, te je rekao da su greške Zapada doprinijele potpunoj invaziji Rusije prošle godine.

"SAD su izgubile Afganistan. Poraz Ukrajine znači da SAD gube obraz pred cijelim svijetom. Vijekovima je Zapad Ukrajinu vidio isključivo kroz rusko sočivo", rekao je Kuchma, prenosi Guardian.

Smatra da je Moskva koristila svoju veličinu i prirodne resurse da hipnotizira i blefira strane lidere.

Istaknuo je da nikada nije bio "antiruski" kao ličnost i političar, nego da je pokušao uspostaviti prijateljske i ravnopravne odnose. No, mišljenja je da se to pokazalo nemogućim jer je Rusija pod Putinom željela integraciju, a ne suradnju.

Prošlog mjeseca Kuchma je objavio ažurirano izdanje knjige "Ukrajina nije Rusija", koju je napisao 2003. godine. Nova verzija knjige priznaje da su njegovi napori da prosvijetli Ruse bili uzaludni.

"Oni su velikom većinom podržavali Putinovu agresiju i imperijalističku takozvanu specijalnu operaciju", rekao je on.

Upitan zašto se Ukrajina odupirala Rusiji prošle godine, Kuchma je odgovorio: "Zato što Rusi nisu Ukrajinci. Oni imaju drugačiji mentalitet".

On je rekao da ruski način razmišljanja potiče od Mongola, koji su vladali ranom Moskvom, dok je Ukrajina, nasuprot tome, nastala iz Kijevske Rusije, pravoslavne kneževine iz devetog stoljeća, čije naslijeđe Putin kontroverzno tvrdi.

Nakon što je kritizirao Zapad, prisjetio se i početka rata u Ukrajini.

Kuchma je opisao Putina kao karijernog operativca KGB-a. Komitet državne sigurnosti bio je glavna sigurnosna agencija Sovjetskog Saveza. Opisan je kao mač i štit Komunističke partije.

"To je njegova profesija, sa svime što implicira. Ljudi kažu da je njegova opsesija Ukrajinom neka vrsta manije ili mentalnog poremećaja. Možda je to istina", tvrdi on.

Dana 24. veljače 2022. godine, kada je počeo napad na Ukrajinu, Kuchma i njegova supruga Ljudmila bili su u centru Kijeva.

"Bio sam siguran da je Putin sposoban da izvrši invaziju, ali nisam siguran da li će se odlučiti za invaziju. Vidio sam dva bombardera kako mi lete iznad glave na ulici", rekao je.

Smatra da Putinov cilj nije bio samo da zauzme zemlju već i da uništi koncept.

"Sama Ukrajina, kao ‘konkurentna alternativa Rusiji‘. Dokaz za ovo su strašni ljudski gubici i žrtve reputacije koje je Putin spreman da podnese za ovo", sugerirao je on.

Naime, Kuchma je bio predsjednik Ukrajine između 1994. i 2005. godine. Potpisao je dva povijesna sporazuma sa Rusijom koja su garantirala granice Ukrajine nakon SSSR-a: Budimpeštanski memorandum iz 1995. i Sporazum iz 1997. ugovor o prijateljstvu, kada je pregovarao sa Borisom Jeljcinom, bivšim predsjednikom Rusije, s kojim je imao dobre odnose odnose.

Dnevnik.ba

17. svibanj 2024 14:53