StoryEditor
Nezadovoljstvo na Kosovu

Bivši potpredsjednik srpske vlade na HRT-u: ‘Vučić me podsjeća na Slobodana Miloševića...‘

Piše Matias Zečević  /  29.09.2021., 12:28h
Na sjeveru Kosova napetosti ne prestaju već drugi tjedan. Srbi s tog područja prosvjeduju nezadovoljni odlukom kosovskih vlasti o zamjeni registarskih pločica na vozilima. Granični prijelazi Jarinje i Brnjak i dalje su blokirani, a na terenu su i specijalne jedinice Policije Kosova.

Na sjeveru Kosova napetosti ne prestaju već drugi tjedan. Srbi s tog područja prosvjeduju nezadovoljni odlukom kosovskih vlasti o zamjeni registarskih pločica na vozilima. Granični prijelazi Jarinje i Brnjak i dalje su blokirani, a na terenu su i specijalne jedinice Policije Kosova.

Žarko Korać, bivši potpresjednik srbijanske vlade, kazao je kako je zapravo paradoks da je upravo Aleksandar Vučić izazvao ovu krizu, navodi HRT, a prenosi Slobodna Dalmacija. 

Posljednjih deset godina svatko tko s vozilom ulazi u Srbiju s Kosova, mora skinuti kosovske registarske pločice i zamijeniti ih probnima koje stoje oko 5 eura. Prije devet dana Kosovo je počelo primjenjivati istu mjeru za vozače iz Srbije, što je zaoštrilo odnose dviju država.

- Iskustvo svega što se događalo na prostoru bivše Jugoslavije upozorava nas da trebamo biti jako oprezni, kazao je Žarko Korać, bivši potpredsjednik srbijanske vlade. Nikada ne bih mogao reći da je to sve jedna politička igra koja će se završiti nekakvim kompromisom, rekao je i dodao da se prije pet godina u Bruxellesu razgovaralo o registarskim tablicama.

Aleksandar Vučić je potpisao da je to jedno privremeno rješenje, da vozila s Kosova ne mogu kroz Srbiju prolaziti sa svojim tablicama, već moraju imati te privremene tablice Srbije, napominje Korać. 

- Potpisao je da će nakon pet godina doći do sporazuma, a pet godina je isteklo. Kosovski premijer Albin Kurti rekao je da je jedino rješenje da se vozilima iz Srbije počnu stavljati privremene tablice ili da vozila i jedne i druge države mogu slobodno prolaziti bez ikakvih graničnih formalnosti. Paradoks je da je ovu krizu proizveo sam Vučić. On je to vješto okrenuo i rekao da Kosovo nije provelo druge odredbe bruxelleskog sporazuma. To je točno, ali stvarno ne vidim nijedan razlog zašto se ovo ne bi moglo riješiti na najednostavniji mogući način, a to je da vozilo s kosovskim tablicama prolazi kroz Srbiju. U nekom drugom univerzumu, gdje su racionalni ljudi, Srbija bi od toga imala koristi. Mnoga  vozila s Kosova samo prolaze kroz Srbiju jer Kosovo ima mnogo radnika koji rade u zapadnoj Europi. Oni bi kupovali gorivo, plaćali putarinu i Srbija bi sigurno imala neku ekonomsku korist, smatra Korać.

Odgovarajući na pitanje o tome kakvi su ruski interesi u svemu, Korać je kazao da je ruski veleposlanik bio na granici s Kosovom. 

- To je evidentan skandal. Nije bio niti jedan drugi veleposlanik neke države ondje. To je uz izjave ruskog ministra vanjskih poslova jako velika potpora Vučiću. Oni govore neprekidno da je ovu krizu proizvelo Kosovo. Da nema kriza, teško da bi Rusija bila prisutna u regiji, a prije svega u Srbiji. Ako ga već sama nije proizvela, Rusija podstiče sukob. Ponašanje Rusije u ovom slučaju je jasno i javno. Oni kažu: krizu je napravilo Kosovo, a sve jedinice se moraju povući, rekao je Korać i pita se zašto je onda Vučić prije pet godina potpisao u okviru jednog dijela bruxelleskog sporazuma to o tablicama, ako nije namjeravao ispuniti sporazum. 

S postojećom strankom na vlasti u Srbiji nema budućnosti, smatra Korać i naglašava da se Vučić postepeno vraća na onu politiku koju je 10 godina zastupao. 

- Bio je vrlo aktivni član Srpske radikalne stranke i njezin generalni sekretar. Sve češće govori o ugroženosti srpskog naroda. Po njemu, srpski narod je ugrožen u BiH, Crnoj Gori, na sjeveru Kosova, izjavio je Korać za HRT.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 10:31