StoryEditor

Bivši peruanski predsjednik Toledo uhićen u SAD-u

Piše D  /  17.07.2019., 10:07h

"Ministarstvo pravosuđa obavještava preko svog odjela za međunarodnu pravnu suradnju da je bivši predsjednik Alejandro Toledo Manrique uhićen jutros radi izručenja iz SAD-a", piše u objavi ministarstva pravosuđa na Twitteru.

"Bivši predsjednik se prvi put pojavio pred sjevernoameričkim sudom u okviru postupka radi njegova izručenja", dodaje ta ustanova.

Peru je u svibnju 2018. uputio SAD-u zahtjev za izručenje 73-godišnjeg Toleda pod sumnjom da je od brazilske građevinske tvrtke Odebrecht primio mito u iznosu 20 milijuna dolara, što je u središtu velikog skandala u peruanskoj i latinoameričkoj političkoj klasi.

"Uhićenje ne znači da je njegovo izručenje odobreno. Ono je početak postupka koji je u nadležnosti SAD-a", rekao je peruanskim novinarima Heriberto Benitez, Toledov odvjetnik.

Odebrecht je tijekom više od deset godina potrošio 788 milijuna dolara u desetak latinoameričkih zemalja kako bi dobio poslovne ugovore, objavilo je američko ministarstvo pravosuđa. Tvrtka je priznala da je u Peruu od 2005. do 2014. isplatila 29 milijuna dolara mita.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 15:57