StoryEditor

BIVŠI NHI PONOVNO PROMIJENIO IME: Razišli se s HDZ-om 1990 jer ovi nisu željeli napustiti HNS

Piše D  /  30.07.2021., 01:15h

Zastupnici Hrvatskoga narodnoga saveza tj. Nove hrvatske inicijative kako se stranka ranije zvala odlučili su na izvještajno-izbornom Saboru u Vitezu da stranka ponovno promijeni ime te da se  stranka ubuduće zove Hrvatska stranka BiH. Kako navode, na taj su se korak odlučili zbog konfuzije koju je u javnosti izazivao isti skraćeni naziv kao i za Hrvatski narodni sabor.

Na prijedlog Predsjedništva za novoga šefa izabran je umirovljeni brigadir Božo Skopljaković iz Novoga Travnika. Skopljaković je iz OS BiH u mirovinu otišao koncem prošle godine, a u vojnoj službi je nekoliko godina bio i vojni izaslanik BiH u Washingtonu.

U svom nastupnom govoru novi predsjednik Hrvatske stranke Božo Skopljaković je najavio naporni rad na revitalizaciji posrnule stranke. Za HS BiH će, kako je kazao, biti stalna i prioritetna briga za interese svih Hrvata bez obzira u kojem dijelu BiH živjeli.

Mi se ne dijelimo na južne ili sjeverne Hrvate, na zapadne ili istočne. Mi jednako cijenimo svakoga Hrvata i zbog toga smo snažno osudili i odbacili prijedlog HDZ BiH o izmjenama Izbornoga zakona, jer je diskriminirajući i krši ljudska prava. Neki kažu da će Vitez ući u treći entitet, a hrvatska sela oko Travnika neće. E pa ako moram birat između takvog trećeg entiteta i Travnika onda ću izabrati Travnik i svako njegovo selo, jer meni je jasno da ni Vitez nije zamišljen u tom entitetu, poručio je Skopljaković.

Dodao je kako će se Hrvatska stranka boriti za vladavinu prava i borbu protiv kriminala i korupcije. Skopljaković je pozvao sve nezadovoljne i obespravljene mlade ljude da se pridruže u toj borbi protiv „opakog zla“, kao što je primjerice zapošljavanje preko stranačkih veza i podmićivanjem.

Kako je priopćeno, HS će se zalagati za odlučne ekonomske reforme u kojima su u prvom planu reforma poreznoga sustava i javne uprave. Održivi povratak će biti samo nastavak kontinuirane politike koju od osnivanja promovira ova politička opcija.

Za članove HS BiH je njihova neupitna domovina i nastavit će borbu za njezinu cjelovitost i integraciju u EU, stoji u priopćenju, prenosi Bug.ba.

Osnivač Nove hrvatske inicijative i predsjednik Glavnoga odbora sada već bivšega Hrvatskoga narodnoga saveza BiH Krešimir Zubak je ustvrdio kako je stranka u zadnje vrijeme marginalizirana na političkoj pozornici. Naveo je niz subjektivnih i objektivnih slabosti zbog kojih su izborni rezultati bili loši.

„Teško nas je pogodio neuspjeli projekt spajanja sa HSS, naročito je bolan i štetan bio propali pokušaj sa ujedinjenjem sa HDZ 1990. Iako smo se bili dogovorili, vrh HDZ 1990 nikada nije sazvao ujediniteljski Sabor, a niti je pokazao ozbiljnu namjeru da izađu iz tzv. HNS. Mi i dalje mislimo da Hrvatima ne treba ovoliki broj hrvatskih stranaka i spremni smo opet pregovarati o suradnji sa strankama sličnih programskih načela. Međutim, ovoga puta ćemo biti znatno oprezniji i iskusniji i sve ćemo dogovore ili sporazume pravno privesti kraju“ kazao je Zubak.

Govoreći o odnosu sa Hrvatskim narodnim saborom, Krešimir Zubak je poručio kako je Hrvatima potrebna neka vrsta koordinacije, međutim ovakav HNS je za njega neprihvatljiv.

„Takozvani HNS je sveden na paralelno političko tijelo i udrugu građana koja funkcionira po modelu saveza komunista u kojem vlada jednoumlje. Mi smo se zalagali za koordinaciju koja će odlučivati po principu konsenzusa . Kako to nije prihvaćeno, mi nismo željeli biti dio toga projekta. Tražimo isti položaj kakav imaju Hrvati u Hercegovini. Mislim da je to pošteno i politički ispravno za Travnik tražimo sve što se traži i za Mostar. To nikada nismo čuli iz HDZ BIH ,“ završio je Zubak.

Na koncu zasjedanja je zaključeno kako će Hrvatska stranka uskoro izaći sa deklaracijom u ustroju Travnika kao gradskoga središta te sa svojim prijedlogom izmjena Izbornoga zakona.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 21:27