Article_Top_970x250

Bivši načelnik Vareša osuđen na četiri godine i dva mjeseca zatvora

avdija kovačević

Bivši načelnik Vareša osuđen na četiri godine i dva mjeseca zatvora

kol 06, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

Avdija Kovačević, bivši načelnik Vareša, osuđen je na četiri godine i dva mjeseca zatvora zbog zlouporabe položaja ili ovlasti i poslugu u službi, te će mu se oduzeti imovinska korist u iznosu većem od 220.000 maraka, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Županijski sud u Zenici je nakon prihvaćenog sporazuma o priznanju krivnje Kovačeviću utvrdio pojedinačnu kaznu zatvora od tri godine i osam mjeseci za zlouporabu položaja ili ovlasti, te pojedinačnu kaznu zatvora u trajanju od sedam mjeseci za poslugu u službi, te ga osudio na četiri godine i dva mjeseca zatvora, potvrdili su za BIRN BiH iz Županijskog suda u Zenici.

Ovom presudom Kovačeviću je zabranjeno obavljanje funkcije rukovođenja u organima uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine u trajanju od pet godina.

Bit će mu oduzeti brojni predmeti, između ostalog sedam satova, dvije kožne jakne i 193 primjerka knjige “Vareš 1992.–1995.: Zločin, istina i pravda”, čiji je autor.

Kovačević je osuđen po 26 točaka optužnice Županijskog tužiteljstva  jer je od 16. studenog 2012. do 11. studenog 2016. godine, kao načelnik Općine Vareš, postupao protivno interesu službe i iskoristio svoj službeni položaj i ovlasti “općinskog načelnika” s ciljem da sebi pribavi imovinsku korist plaćanjem svojih osobnih obveza i ošteti Općinu Vareš.

“Priznanje optuženog potvrđeno je kako subjektivnim, tako i objektivnim dokazima. Da je optuženi počinio kaznena djela, proizlazi kako iz nalaza i mišljenja stalnog sudskog vještaka ekonomske struke, tako i iz iskaza brojnih saslušanih svjedoka i prikupljene materijalne dokumentacije”, navodi se u presudi Suda koja je dostavljena BIRN-u BiH.

Kovačević je osuđen da je “davao avanse, pozajmice i donacije pravnim i fizičkim osobama za koje nije postojala poslovna osnova niti bilo kakav interni akt, zbog čega je često dovodio Općinu Vareš u stanje financijske nelikvidnosti”, obrazlaže se u presudi, uz navode kako je samovoljno trošio namjenski donirana sredstava i grantove od viših razina vlasti.

Kovačević je osuđen i jer je većem broju osoba omogućio pribavljanje imovinske koristi u vidu građevinskog materijala. Oni su po nalogu Kovačevića nabavljali građevinski materijal u određenim firmama, nakon čega su te firme račune i otpremnice dostavljale Općini Vareš, koje je Općina plaćala.

Kako stoji u presudi, Kovačević je oštetio i stanovništvo općine Vareš, jer “mnoge projekte koji su bili od javnog interesa nije realizirao iako su sredstva bila namjenski uplaćivana za te svrhe”.

S Kovačevićem je bio optužen Fuad Kovač, protiv kojeg se postupak nastavlja po redovnoj proceduri. Kovač se tereti za zlouporabu položaja ili ovlasti, te krivotvorenje isprave.

Kovačević je kao kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) izabran za načelnika Općine Vareš 2012. godine. Ovu funkciju je obnašao do 2016. godine. U studenom 2019. godine je uhićen zbog sumnje da je zlouporabio položaj.

Optužnicu protiv njega je Županijsko tužiteljstvo u Zenici podiglo 31. prosinca 2019. godine, a Sud potvrdio 16. siječnja 2020. godine.

Dnevnik.ba