Article_Top_970x250

Bivši ministar pred Sudom BiH

POČINJE SUĐENJE MEKTIĆU

Bivši ministar pred Sudom BiH

svibnja 31, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

Suđenje bivšem ministru sigurnosti u Vijeću ministara Draganu Mektiću trebalo bi početi 4. lipnja pred Sudom BiH po optužnici Tužiteljstva BiH za zlouporabu položaja ili ovlasti i nanesenu štetu od 244.764 KM.

Osim Mektića, optužnicom su obuhvaćeni i njegov tadašnji šef ureda Igor Golijanin, pomoćnik ministra Semir Agić, kao i Edin Garaplija, u svojstvu odgovorne osobe i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija 'Inza' Sarajevo.

Optužnica ih tereti da su zlouporabili položaj prilikom realizacije Projekta prekogranične suradnje u oblasti vatrogastva, koga je financiralo Izaslanstvo EU u BiH u vrijednosti od 198.454 eura.

Optužnica tereti Mektića, Garapliju i Golijanina za kazneno djelo visoke korupcije, koja šteti međunarodnom ugledu BiH, prenosi 'Dnevni avaz'.

Osumnjičeni su i za gruba kršenja Zakona o javnim nabavama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH, Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva sigurnosti prilikom nabave vatrogasne opreme na način pribavljanja nezakonite imovinske koristi.

Prema optužnici, ukupno nanesena šteta je 244.764 KM. Ovaj postupak zakazan je u periodu od 13 do 16 sati, u sudnici broj 6, piše Srna.

Dnevnik.ba