StoryEditor

Bivši ministar Desnica Radivojević priveden u Tužiteljstvo ŽS

Piše D  /  03.04.2019., 10:04h

Njega će ispitati postupajući tužitelj radi donošenja eventualne odluke o predlaganju mjera za osumnjičenog Radivojevića s kojima će se obratiti sudu, prenosi Klix.ba

U nastavku operativne akcije “Farmer”, policijski službenici Federalne uprave policije su u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Srpske i nadzorom Županijskog tužiteljstva Županije Sarajevo jučer na području Republike Srpske uhitili Radivojevića. 

Sumnjiči se da je počinio kaznena djela “Udruživanje radi činjenja kaznenog djela” iz člana 340., a u vezi s kaznenim djelima “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja” iz člana 383. i “Prijevara” iz člana 294. KZFBiH.

Radivojević, bivši visoki funkcioner SDA, bio je član Vlade FBiH Nermina Nikšića, a neslužbeno se saznaje da je uhićen zbog sumnje da je posredovao u nezakonitoj prodaji donirane poljoprivredne mehanizacije.

Operativnu akciju "Farma" zajednički su u nedjelju proveli policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) i Ministarstva unutarnjih poslova Županije Sarajevo pod nadzorom Tužiteljstva Županije Sarajevo, a vezano za kazneno djelo udruživanja radi činjenja kaznenog djela te u vezi s kaznenim djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti i prevare.

Navedene osobe se sumnjiči da su u periodu od 2014. do polovine 2015. godine, u svojstvu članova Komisije za dodjelu poljoprivredne mehanizacije u ime Vlade FBiH i drugih njima bliskih osoba, izvršili nezakonitu i nenamjensku podjelu i prodaju poljoprivredne opreme i mehanizacije koju je donirala NR Kina Bosni i Hercegovini u vrijednosti većoj od 1.000.000 KM, a koja je bila namijenjena za korisnike iz FBiH, pogođene poplavama, na način da su istu za gotov novac prodavali direktno korisnicima ili putem posrednika po znatno nižim tržišnim cijenama, a sve u cilju sticanja protupravne imovinske koristi.

Postupajući tužitelj Tužiteljstva  ŽS jučer je predložio Županijskom sudu određivanje jednomjesečnog pritvora za trojicu osumnjičenih uhićenih u akciji "Farmer".

Pritvor je predložen za Ivicu Mladinu, Refika Džafu i Vahida Jašarevića. Za Mladinu, koji je tada bio savjetnik Nermina Nikšića u Vladi FBiH, je predložen pritvor zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke i prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Za Džafu i Jašarevića se traži pritvor zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke ili prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Za osumnjičene Mehmeda Nikišića, Abdulaha Tutmića, Vahida Jašarevića, Husejina Selimovića i Envera Smajića su predložene mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu napuštanja boravišta, kontaktiranja sa svjedocima i osumnjičenima te obavezno javljanje nadležnoj policijskoj stanici.

Na jučerašnjem ročištu u Županijskom sudu istaknuto je da vrijednost nezakonito stečene koristi koju je ostvarila osumnjičena grupa iznosi više od milijun maraka. NR Kina 2014. godine donirala poljoprivrednu opremu i mehanizaciju u vrijednosti većoj od šest milijuna maraka.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 08:06