StoryEditor
Ante Letica

Bivši hrvatski obavještajac: "Mogao se očekivati odgovor Irana, obje strane su prekršile međunarodno pravo"

Piše desk  /  15.04.2024., 10:55h

Bivši obavještajac i šef operative u SOA-i Ante Letica komentirao je za HRT posljednja zbivanja na Bliskom istoku i sukob Izraela i Irana.

Ustvrdio je kako obje strane krše međunarodno pravo kada izvode osvetničke napade. Kaže kako na Bliskom istoku niti jedan razvoj događaja više nije isključen.

"Ništa nije isključeno i to je ono što je najvažnije. To je jedno krizno žarište koje je blizu Europi i koje može imati izravan utjecaj na sigurnost Europe, uz Ukrajinu", rekao je.

Ovo je prvi put da je Iran napao Izrael sa svog teritorija. "To je bilo za očekivati zbog toga što je Izrael prekršio međunarodno pravo i napao je u Siriji, koja je suverena zemlja, veleposlanstvo jedne druge suverene zemlje", kazao je. "Mogao se očekivati odgovor Irana, što je Iran i napravio. I to je kršenje međunarodnog prava. Sreća je da je dano dovoljno vremena saveznicima da te dronove i projektile sruše", dodao je.

Izraelski odgovor, napad Huta na ratne brodove

Govoreći o napadu Huta na izraelsku mornaricu te tvrdnjama obiju strana da imaju pravo na osvetu, naglasio je kako to predstavlja kršenje međunarodnog prava. "To samo nastavlja jedno na drugo. Tu dolazi do kršenja međunarodnog prava s obje strane. I jedna i druga strana uzimaju sebi pravo na odmazdu što je protivno svim normama međunarodnog prava", rekao je.

Kako kaže, Izrael bi u svom odgovoru mogao gađati "iranska nuklearna postrojenja koja su dobro čuvana i ukopana, ali se suvremenim oružjem mogu uništiti". "Izraelci imaju problem što do Irana moraju ići preko Iraka ili Saudijske Arabije, raketama ili zrakoplovima", pojasnio je.

Kaže kako su to već vježbali, ali i da im je potrebno punjenje u zraku te bi im neka od zemalja to morala omogućiti. Te zemlje su "naglasile da neće dopustiti upotrebu svog zračnog prostora za ofenzivne napade Izraela na Iran". "Izrael u obrani svoje države ne sluša nikoga, vodi se isključivo interesima izraelske države", dodao je.

Uloga zapadnih saveznika u presretanju iranskih projektila

Govoreći o ulozi zapadnih saveznika u obrani Izraela, Letica je naglasio kako je Iran dugo vremena nastojao ne uključiti se u rat. "Iran nije htio rat. Izbjegavao je taj rat i žešće napade Hezbolaha na Izrael jer shvaćaju da su u tom smisli tehnološki inferiorni na zapadne saveznike", rekao je.

Iran je navodno obavijestio unaprijed Amerikance da će to napraviti i kako će napraviti, kazao je. "Amerikanci su s udarnim skupinama nosača aviona uz potporu saveznika to uspjeli riješiti, a Izrael ima izvanredne sustave PZO i time su uspjeli uništiti te dronove", dodao je.

Uključivanje Hezbolaha

Govoreći o mogućem uključivanju Hezbolaha u kopneni rat, Letica je naglasio kako to ne bi bilo povoljno po Izrael iako je dodao da nastavak razmjene vatre između Irana i Izraela predstavlja veću opasnost.

"Hezbolah i izraelske snage su stalno u ratu. Izrael ima iskustva u borbi s Hezbolahom. U posljednje vrijeme ta iskustva nisu nešto pozitivna za Izrael. Morali su mijenjati određenu taktiku. Mislim da je opasnije da se nastavi međusobno bombardiranje Irana i Izraela", rekao je.

Izgleda, kako kaže da su "Amerikanci uspjeli Izraelce zaustaviti da ne krenu odmah, a kad će krenuti, to će oni sami odlučiti".

Kaže kako je moguć i ustanak Palestinaca na Zapadnoj obali. "Apsolutno je moguće, jer iako su oni pod Fatahom, ako se zapali ovaj kotao na Bliskom istoku, onda je moguće sve. Moguće je da se Palestinci dignu i na Zapadnoj obali. Lokalni igrači su već u igri, regionalni su tu negdje, a glavni su se uključili prošlu noć rušeći dronove", nastavio je. i dodao da je samo pitanje "gdje su Kina i Rusija".

Situacija u Ukrajini

Govoreći o porukama predsjednika Volodimira Zelenskog i glavnog zapovjednika Oleksandra Sirskog, Letica kaže kako su obojica pozvali na jačanje ukrajinske protuzračne obrane.

"Zadnja poruka Zelenskog i Sirskog je slična. Ni u medijima ni u politici, Ukrajina se više ne spominje kao neka bitna stvar, a zapravo se tamo događaju strašne stvari. Ukrajina je u teškoj situaciji", rekao je.

Američki kongres će, tvrdi, "pokušati progurati pomoć i za Izrael, a Ukrajina se ne spominje". "Govorili smo o tome da je konflikt možda instrumentaliziran od određenih snaga da bi se skrenula pozornost s Ukrajine", zaključio je.

Dnevnik.ba

18. svibanj 2024 22:37